Monday, February 25, 2013

PRIJATELJSTVO

Alois Kolar, B.HSc.

Vsakdo izmed nas potrebuje nekoga ki mu lahko zaupa, nekoga, ki lahko pokliče ko se nam zgodijo najlepše stvari, pokliče, kadar življenje postane zelo težko, nekoga s katerim lahko delimo dobro knjigo, gremo skupaj na kosilo ali večerjo, na plažo ali preprosto poslušamo skupaj dobro glasbo. 
Prijateljstvo je pravzaprav eno zatočišče proti viharjem življenja, vendar se ne more razviti brez poštenosti in stabilnosti.

Srečne prijateljice
Na tehničen način lahko opišemo prijateljstvo kot aktiven odnos med dvema ali več osebami in je ena od najboljših medsebojnih relacij na različnih nivojih katere človeštvo ima. Prijateljstvo je ena izmed najbolj simpatičnih medsebojnih relacij, vendar je zanj potrebno tudi kaj postoriti. Ni le dovolj reči da je pač nekdo prijatelj tega in onega - na tak način se ne zgodi nič. 
Prijateljstvo je v bistvu poglobljeno zanimanje za neko drugo osebo, posvetimo ji naš čas ki ga potrebuje, vedeti o njej kako se počuti, kakšne so njene sanje, želje, hotenja in kako ji lahko pri tem pomagamo. Je skrb in zaobljuba na osnovi močnih čustev na osnovi njenih potreb, kar pomeni tudi pozorno poslušati, ne samo govoriti o sebi.

Prijateljstvo je ljubezen; dobro, prijateljstvo je več kot ljubezen saj ljubezen brez prijateljstva na daljši rok ne more obstajati, je čustvo naklonjenosti. Res pravo prijateljstvo pomeni, da je nekdo v primeru potrebe pripravljen dati tudi svoje življenje za svojo prijateljico, prijatelja in zaradi tega je pravo prijateljstvo med ljudmi trajno najlepši medsebojni odnos.

Dobra prijateljica, prijatelj sta vredna več kot vse ostalo.
Kadar lahko rečemo: „Ona je prijateljica moje duše“, ali: „on je prijatelj moje duše“ pomeni, da bi v resnici bili pripravljeni umreti zanjo ali zanj v primeru potrebe; takrat nas čisto tanka, nevidna črta loči od tako imenovane ljubezni -  če je spol adekvaten (brez prijateljstva je "ljubezen" igra hormonov, avantura, dobra ali slaba, nič več kot to).

Z dobro prijateljico, prijateljem delimo naše ideale, naše želje, uspehe, poraze, vse...

Prijatelji...
Povej mi, s kom si ti najprej želiš deliti srečni dogodek ki se ti je zgodil?
Če v tvoji ljubezni nekaj ne gre dobro, kdo te lahko čuti najbolje? 
Če pri študiju nekaj ne gre v želeno smer, kdo te lahko čuti najbolje? 
Če tvoj zakon ni kot bi bilo želeno da bi bil, kdo te lahko čuti najbolje? 
Če sosedski odnosi (predvsem kadar gre za najemniška stanovanja) niso kot bi morali biti zaradi zaradi sosedovih obrekovanj, laži, zlobe, kdo te lahko čuti najbolje? 
Kadar se zrušiš pod težo življenjskih bremen, kdo ti bo pomagal vstati?
Kadar se počutiš sama, sam, kdo te lahko čuti najbolje?

Imaš prav, to je tvoja prijateljica, prijatelj, na bazi poštenosti, dobrote.
Ona, on te čuti najbolje...
Ko dve osebi popolnoma zaupata ena drugi, lahko relacija raste na najvišji možni nivo in obe osebi skupaj osvajata višine prijateljstva.

Ko sem bil otrok, mi je mama velikokrat dejala: "Pazi s kom se družiš zato, ker boš postal takšen kot so tvoji "prijatelji". S kom vse si se družil danes?" In potem še za nameček: "Povej mi s kom se družiš in povem ti kakšen človek si ali kakšen boš postal..."
Kako zelo prav je imela!

Vsekakor pa se ti bo zgodilo tudi tole: takrat, ko te tvoji prijatelji potrebujejo, bo harmonija čudovita, če pa boš kdaj kasneje ti potreboval/a njih, torej tistim ko si nekoč nesebično pomagal/a, morda celo rešil/a življenje, oni ne bodo imeli več časa...

Pomagali pa ti bodo tisti, ki niso nikoli bili tvoji prijatelji. 
Vendar ne bodi žalosten/žalostna, bodi srečen/srečna da "prijatelji" niso več tvoji prijatelji!

Z ljudmi ki se prehranjujejo ekscesno (veliko mesa, mleka, sira, alkohola, tobaka, drog - toksificiranimi ljudmi) prijateljstvo itak ni mogoče.

Starogrški filozof Aristotel (384 p.n.št.) je nekoč dejal: „Pravi prijatelji so varno zavetje.“

Torej, tisti ki opazijo burjo v tvojih očeh, tihost tvojega glasu in težino v tvojem srcu, te moraš spustiti v svoj krog. 

Zato danes in vse dni razmišljaj o čem govoriš in govori o čemer misliš, ne zapravljaj dragocenega časa svojega življenja (za manipulacije, za spletkarjenje, hinavščino, laži, ljubosumje, zavist, egoizem, zlobo, za sovraštvo, za nizke udarce)
Jaz za vse v oklepaju našteto nimam časa.

Ja, rad bi bil tvoj prijatelj :)...

Chiclayo – Lambayeque, Peru, 25.02.2013