Wednesday, February 20, 2013

KLOROFIL

Alois Kolar


Klorofil sta leta 1817 odkrila dva francoska kemika, Pelletier in Caventou.
Klorofili so družina pigmentov zelene barve ki se nahajajo v cianobakterijah in v vseh organizmih ki vsebujejo klofoplaste v svojih celicah, kar vključuje rastline in različne skupine protistov, katere so v bistvu alge. 
Klorofil je zelo pomembna molekula občutljiva na svetlobo saj v postopku fotosinteze rastline absorbirajo energijo iz svetlobe.



Klorofil daje zelenim rastlinam njihovo barvo in jim omogoča dihanje ter pomaga krepiti naše zdravje, zato ga imenujemo molekula zdravja.


Hemoglobin daje krvi tudi beljakovine ki vsebujejo tudi porfirin, ki je glavna sestavina v skupini hemo, najdemo pa ga tudi v strukturi vitamina B-12. Skupina hemo vsebuje en atom železa, porfirin pa prinaša na njegovo mesto enak atom magnezija (Mg2+)
Prav to je raziskovalce vspodbudilo v raziskovanje vloge klorofila pri ljudeh.

Moč klorofila je v tem, da pospešuje rast in obnovlja tkiva, da sodeluje pri detoksifikaciji - čiščenju organizma, celjenju ran in blaži vnetja. Poleg tega spodbuja še prebavo, izboljšuje prekrvavitev, krepi naravni “imunski sistem” ter sodeluje pri obnovi krvnih celic. Vsebuje vitamine A, C, E, folno kislino, beljakovine kalcij, magnezij in železo. 

Kar so nekoč priporočali zgodnji frutarijanci da samo sadje zadostuje za dosego optimalnega zdravja, ne drži! 
Tudi (zelenolistna) zelenjava je sestavni del optimalnega načina hranjenja in jo je potrebno imeti na jedilniku v določenem odstotku.

Klorofil ima tudi naslednje vloge:
  • da celicam dovaja kisik,
  • da pomaga pri pomanjkanju železa v krvi,
  • je antioksidant: preprečuje oksidacijo, zaradi katere po teoriji prostih radikalov nastajajo prosti radikali kateri poškodujejo celice,
  • deluje antiseptično: krepi celično odpornost in podpira telo v boju proti bakterijam,
  • čisti prebavni sistem in deluje kot naravni osvežilec daha,
  • odpravlja neprijeten telesni vonj,
  • čisti vnete obzobne predele in dlesni,
  • lajša vnetja žrela, grla in mandeljnov,
  • pomaga detoksificirati telo,
  • koristi vidu,
  • podpira telo pri hujšanju,
  • iz telesa pomaga izločati težke kovine, kot so baker, živo srebro, srebro, kositer in aluminij,
  • ima antikancerogene učinke.
Najboljši vir klorofila je zeleno listna zelenjava; viri klorofila so:
  • špinača,
  • olive,
  • blitva,
  • zelena solata,
  • regrat,
  • repincelj,
  • por,
  • beluši,
  • ohrovt,
  • listje zelene,
  • peteršilj,
  • brokoli,
  • motovilec, in
  • zelena paprika.
Tako kot večina substanc v ne-hrani kuhanje uniči tudi klorofil, zato je pomembno razumeti da je surova, presna hrana tista, za katero smo ljudje biološko najbolje prilagojeni in samo v takšni obliki vodi do najvišje trajne stopnje zdravja. 

Prehranjujte se optimalno, ne s kemično-farmacevtskimi produkti, ki so v bistvu droge in povzročajo še večjo kemično zmedo v organizmu, kar pa vodi v akutne in pozneje v kronične simptome, kateri potem z imeni v latisnkem jeziku postanejo bolezni...

Vir:

- Naravna znanost o zdravju

Clorofila

Chiclayo - Lambayeque, Peru, 20.02.2013.