Dobra
prebava temelji na pravih naravnih encimih v primernih količinah. Tvoje telo potrebuje za pravilno delovanje encime. Ne samo, da jih
potrebuje za dobro prebavo, potrebuje jih zato
da lahko živiš, odgovorni so za vse funkcije vseh
organov, brez njih živa bitja ne bi mogla videti, dihati,
slišati,
ne
bi se mogla premikati, ne bi imela okusa,
ne bi mogla piti, jesti in prebaviti hrano.
Encimi
so naravne, kompleksne beljakovinske
molekule,
katere
proizvajajo vse rastline in živali (celice), z njimi boste dobro oskrbljeni le, če
boste hrano
jedli v njenem
naravnem,
surovem stanju.
Encimi
so zelo pomembni, saj razbijajo
večje
molekule hrane v manjše enote, ki se potem absorbira in transportira v
celice.
Pomagajo
telesu
pri prebavljanju hrane
in presnavljanja hranil iz beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob
in rastlinskih vlaken. Poleg tega so encimi tisti,
ki so
vpleteni v vse kemične
reakcije
ki se dogajajo v tvojem telesu, vključno z regeneracijo celic, tkiv
in efektivnim
izločanjem
odpadnih snovi in strupov, ki so notranji
in zunanji.
Edward
Howell je izjavil: "Encimi so snovi, ki omogočajo življenje in
so potrebni
za vsako
kemično
reakcijo,
ki poteka v človeškem
telesu.
Brez
encimov sploh
ne
bi mogla
potekakati nobena kemična reakcija. Ne vitamini, ne hormoni, niti
minerali ne morejo opraviti svojega dela brez encimov".
Naravna hrana za človeka |
Seveda, magična "medicinska stroka" v
skladu s svojo in kemično-farmacevtsko "doktrino“ nikoli ne pove, da bi morali jesti hrano v naravnem, surovem stanju za
katero smo
biološko, fiziološko in anatomsko najbolje
prilagojeni (surovo, presno hrano v kateri so prisotni vsi encimi. To pa ne, za nič na svetu ne! Ne, ne in ne! Ne! Ne!), v svojih trgovinicah z drogami pa nam ponuja encime ki so produkt
njene
sestrične v navideznem
zdravljenju:
kemično-farmacevtske
industrije ; ).
Encime
delimo v tri glavne skupine:
1.
Prebavni encimi
2.
Encimi iz hrane ali rastlinski encimi
3.
Presnovni encimi.
- Prebavni encimi, ki jih izločajo žleze slinavke, želodca, trebušne slinavke in tankega črevesa pomagajo razgraditi hrano v manjše, preproste sestavine.
- Prehranski encimi obstajajo v naravni, surovi hrani. Če je hrana kuhana, temperatura uniči encime. Prebavni encimi za živila in drugi encimi imajo enako funkcijo, prebavljajo hrano da se lahko absorbira v krvni obtok. Razlika med njima je ta, da so prehranski encimi izhajajo iz svežih surovin nekuhane - surove hrane kot je sadje, zelenjava, oreški, semena, jajca, medtem ko prebavne encime proizvaja naše telo samo.
- Presnovne encime proizvajajo celice in jih najdemo po vsem telesu v vseh organih, v kosteh, v krvi, in v celicah samih. Presnovni encimi pomagajo delovanju srca, možgan, pomagajo pljučam in ledvicam. Za normalno delovanje naše telo potrebuje na stotine encimov v primernih količinah in kvaliteti.
Ko
smo izboljšali našo hrano, smo izboljšali našo prebavo, smo izboljšali naše delovanje celic, tkiv, organov, izboljšali smo naše zdravje.
Uživanje
hrane v njenem naravnem, surovem stanju za katero smo ljudje biološko
najbolj prilagojeni je najboljši način, kako pridobiti vse hranilne
snovi, vključno z encimi v naravnem, surovem stanju.
Kuhana, termično obdelana hrana jih nima
več, zato mora organizem porabljati za prebavo svoje lastne
encime...
Če
je kdo občasno vključuje v optimalen način tudi jajca,
potem so mehko kuhana ali celo trdo kuhana boljša varianta od
ocvrtih, najbolje pa je da jih jé (spije) v naravnem, surovem stanju.
Jajca namreč vsebujejo nekatere najboljše encime in hranila, zlasti za delovanje
žleze ščitnice in jeter, zato je vredno ohraniti te občutljive
encime v jajcih, kot tudi esencialne aminokisline (o tem bom pisal ko končam enoletni eksperiment).
Encimi
- Lipaza: je encim, ki pomaga prebavljati maščobe, pomaga ohranjati pravilno delovanje žolčnika.
- Proteaza: razgrajuje beljakovine katere najdemo v mesu, oreških, jajcah in siru.
- Amilaza: naravni rastlinski encim, ki pomaga vašemu telesu razgraditi in asimilirati ogljikove hidrate.
- Celulaza: encim, ki razgrajuje vlakna v hrani (celuloza), najdemo jo v sadju in zelenjavi. Celuloze ne najdemo v človeškem telesu, pomaga pa razgraditi vlakna in omogoča - poveča prehransko vrednost sadja in zelenjave.
- Laktaza: prebavlja mlečni sladkor. Laktaza je najpogostejša in najbolj znan vzrok netolerance ogljikovih hidratov. Medicinska stroka ocenjuje se, da je približno 70% svetovnega prebivalstva primanjkuje v laktaze v črevesju, resnični znanstveniki življenja pa vemo, da človeško telo od dostavitve od dojenja sploh ne proizvaja več laktaze.Vsi vemo (samo doktorji medicine, inženirji živilske tehnologije, sistemski nutricionisti ne), da je mleko hrana za dojenčke svoje lastne vrste, kravje mleko je hrana za telička, ne za človeškega mladiča.
- Fitaza: razgrajuje fitinske kisline v zrnju, semenih in enostavne sladkorje v fruktozo in glukozo.
- Maltaza: presnavlja kompleksne in enstavne sladkorje. Razgrajuje neporabljen glikogen v mišicah;. glikogen je debela, lepljivo snov, ki se pretvori iz sladkorjev in škroba in je shranjen v mišičnih celicah za uporabo v prihodnosti. Če se shranjeni glikogen še naprej kopiči – shranjuje v mišičnem tkivu, to vodi v postopno šibkost mišic in njihovo degeneracijo in debelost.
- Papain iz papaje in bromelain iz ananasa, pomagata pri presnovi beljakovin. Bromelain je tudi naravno protivnetno sredstvo.
In
zdaj o pomembnem dejstvu
Sojin "hamburger" |
Kuhajoči vegetarijanci (zdaj so si nadeli nov, seveda "ameriški" izraz: vegani) torej ne naredijo prav veliko zase, veliko dobrega pa za živali...
Hrana
v surovem stanju za katero smo ljudje biološko najbolje prilagojeni
vsebuje dovolj naravnih encimov da je lahko kvalitetno prebavljena.
Ko se hrana
segreje nad 47 stopinj Celzija, naravni encimi v hrani denaturirajo,
to pomeni, da postanejo neaktivni, kar pomeni, da so v prebavnem
procesu popolnoma neučinkoviti.
Kuhana, termično obdelana, procesirana hrana |
Njihov interes so "redni finančni prilivi", kar pomeni: da človek postane bolan, da se nikoli ne pozdravi in da (p)ostane njihova redna stranka do konca svojega (slaboumnega - intelektualnega) bolnega življenja.
"Znanost" da te kap - to je sramota človeške civilizacije!
Viri:
- Williams, M.D., Ph.D, M. Miehlke, M.D., ENZYMES - The Fountain of Life. The Neville Press, 1994,
- Dr. Edward Howell, Food Enzymes for Health & Longevity by Lotus Press, 1994, D.A. Lopez, M.D., R.M.
- Dr. Anthony J. Cichoke, The Complete Book of Enzyme Therapy.
- Dr. Anthony J. Cichoke, The Complete Book of Enzyme Therapy.
Chiclayo - Lambayeque, Peru, 21.02.2013