Thursday, February 21, 2013

ENCIMI

Alois Kolar, B.HSc., Diplomirani praktik naravne znanosti o zdravju - Naravne higiene, Neodvisni raziskovalec


Dobra prebava temelji na pravih naravnih encimih v primernih količinah. Tvoje telo potrebuje za pravilno delovanje encime. Ne samo, da jih potrebuje za dobro prebavo, potrebuje jih zato da lahko živiš, odgovorni so za vse funkcije vseh organov, brez njih živa bitja ne bi mogla videti, dihati, slišati, ne bi se mogla premikati, ne bi imela okusa, ne bi mogla piti, jesti in prebaviti hrano.

Encimi so naravne, kompleksne beljakovinske molekule, katere proizvajajo vse rastline in živali (celice), z njimi boste dobro oskrbljeni le, če boste hrano jedli v njenem naravnem, surovem stanju.
Encimi so zelo pomembni, saj razbijajo večje molekule hrane v manjše enote, ki se potem absorbira in transportira v celice.

Pomagajo telesu pri prebavljanju hrane in presnavljanja hranil iz beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in rastlinskih vlaken. Poleg tega so encimi tisti, ki so vpleteni v vse kemične reakcije ki se dogajajo v tvojem telesu, vključno z regeneracijo celic, tkiv in efektivnim izločanjem odpadnih snovi in strupov, ki so notranji in zunanji.

Edward Howell je izjavil: "Encimi so snovi, ki omogočajo življenje in so potrebni za vsako kemično reakcijo, ki poteka v človeškem telesu. Brez encimov sploh ne bi mogla potekakati nobena kemična reakcija. Ne vitamini, ne hormoni, niti minerali ne morejo opraviti svojega dela brez encimov".

Naravna hrana za človeka
Dr. Dicqie Fuller v svoji knjigi Healing Power of Enczymes (Zdravilna moč encimov) poudarja pomen encimov za prebavo: "Osemdeset odstotkov energije našega telesa se porabi v prebavnem procesu. Če ste pod stresom, živite v zelo vročem ali zelo hladno podnebju, ste noseči ali pa ste pogost letalski potnik, potem vaše telo potrebuje ogromne količine dodatnih encimov. Ker vsi naši celotni sistemi deluje s pomočjo encimske dejavnosti, moramo jemati 'encimska dopolnila k prehrani'. Staranje nas prikrajša za našo sposobnost za proizvodnjo potrebni encimov. Medicinska stroka pravi, da so vse bolezni posledica pomanjkanja ali neravnovesja encimov. Naša življenja so zelo odvisna od njih!"

Seveda, magična "medicinska stroka" v skladu s svojo in kemično-farmacevtsko "doktrino“ nikoli ne pove, da bi morali jesti hrano v naravnem, surovem stanju za katero smo biološko, fiziološko in anatomsko najbolje prilagojeni (surovo, presno hrano v kateri so prisotni vsi encimi. To pa ne, za nič na svetu ne! Ne, ne in ne! Ne! Ne!), v svojih trgovinicah z drogami pa nam ponuja encime ki so produkt njene sestrične v navideznem zdravljenju: kemično-farmacevtske industrij; ).

Encime delimo v tri glavne skupine:

1. Prebavni encimi
2. Encimi iz hrane ali rastlinski encimi
3. Presnovni encimi.

  1. Prebavni encimi, ki jih izločajo žleze slinavke, želodca, trebušne slinavke in tankega črevesa pomagajo razgraditi hrano v manjše, preproste sestavine.

  2. Prehranski encimi obstajajo v naravni, surovi hrani. Če je hrana kuhana, temperatura uniči encime. Prebavni encimi za živila in drugi encimi imajo enako funkcijo, prebavljajo hrano da se lahko absorbira v krvni obtok. Razlika med njima je ta, da so prehranski encimi izhajajo iz svežih surovin nekuhane - surove hrane kot je sadje, zelenjava, oreški, semena, jajca, medtem ko prebavne encime proizvaja naše telo samo.

  3. Presnovne encime proizvajajo celice in jih najdemo po vsem telesu v vseh organih, v kosteh, v krvi, in v celicah samih. Presnovni encimi pomagajo delovanju srca, možgan, pomagajo pljučam in ledvicam. Za normalno delovanje naše telo potrebuje na stotine encimov v primernih količinah in kvaliteti.
Ko smo izboljšali našo hrano, smo izboljšali našo prebavo, smo izboljšali naše delovanje celic, tkiv, organov, izboljšali smo naše zdravje.
Uživanje hrane v njenem naravnem, surovem stanju za katero smo ljudje biološko najbolj prilagojeni je najboljši način, kako pridobiti vse hranilne snovi, vključno z encimi v naravnem, surovem stanju. 
Kuhana, termično obdelana hrana jih nima več, zato mora organizem porabljati za prebavo svoje lastne encime...

Če je kdo občasno vključuje v optimalen način tudi jajca, potem so mehko kuhana ali celo trdo kuhana boljša varianta od ocvrtih, najbolje pa je da jih jé (spije) v naravnem, surovem stanju.

Jajca namreč vsebujejo nekatere najboljše encime in hranila, zlasti za delovanje žleze ščitnice in jeter, zato je vredno ohraniti te občutljive encime v jajcih, kot tudi esencialne aminokisline (o tem bom pisal ko končam enoletni eksperiment).

Encimi
  • Lipaza: je encim, ki pomaga prebavljati maščobe, pomaga ohranjati pravilno delovanje žolčnika.
  • Proteaza: razgrajuje beljakovine katere najdemo v mesu, oreških, jajcah in siru.

  • Amilaza: naravni rastlinski encim, ki pomaga vašemu telesu razgraditi in asimilirati ogljikove hidrate.

  • Celulaza: encim, ki razgrajuje vlakna v hrani (celuloza), najdemo jo v sadju in zelenjavi. Celuloze ne najdemo v človeškem telesu, pomaga pa razgraditi vlakna in omogoča - poveča prehransko vrednost sadja in zelenjave.

  • Laktaza: prebavlja mlečni sladkor. Laktaza je najpogostejša in najbolj znan vzrok netolerance ogljikovih hidratov. Medicinska stroka ocenjuje se, da je približno 70% svetovnega prebivalstva primanjkuje v laktaze v črevesju, resnični znanstveniki življenja pa vemo, da človeško telo od dostavitve od dojenja sploh ne proizvaja več laktaze. 
    Vsi vemo (samo doktorji medicine, inženirji živilske tehnologije, sistemski nutricionisti ne), da je mleko hrana za dojenčke svoje lastne vrste, kravje mleko je hrana za telička, ne za človeškega mladiča.

  • Fitaza: razgrajuje fitinske kisline v zrnju, semenih in enostavne sladkorje v fruktozo in glukozo.

  • Maltaza: presnavlja kompleksne in enstavne sladkorje. Razgrajuje neporabljen glikogen v mišicah;. glikogen je debela, lepljivo snov, ki se pretvori iz sladkorjev in škroba in je shranjen v mišičnih celicah za uporabo v prihodnosti. Če se shranjeni glikogen še naprej kopiči – shranjuje v mišičnem tkivu, to vodi v postopno šibkost mišic in njihovo degeneracijo in debelost.

  • Papain iz papaje in bromelain iz ananasa, pomagata pri presnovi beljakovin. Bromelain je tudi naravno protivnetno sredstvo.
In zdaj o pomembnem dejstvu

Sojin "hamburger"
Resnični znanstveniki življenja (Naravni higieniki) vemo že desetletja, da kuhanje uniči ali spremeni skorajda vse hranljive substance, da uniči vse encime in da takšna ne-hrana v telesu ustvarja veliko prostih radikalov - pospešeno degeneracijo, staranje, bolje povedano, zvišuje nivo toksikoze. 
Kuhajoči vegetarijanci (zdaj so si nadeli nov, seveda "ameriški" izraz: vegani) torej ne naredijo prav veliko zase, veliko dobrega pa za živali...

Hrana v surovem stanju za katero smo ljudje biološko najbolje prilagojeni vsebuje dovolj naravnih encimov da je lahko kvalitetno prebavljena. 

Ko se hrana segreje nad 47 stopinj Celzija, naravni encimi v hrani denaturirajo, to pomeni, da postanejo neaktivni, kar pomeni, da so v prebavnem procesu popolnoma neučinkoviti.

Kuhana, termično obdelana, procesirana hrana
Z drugimi besedami, organizem je prisiljen uporabiti svoje lastne encime, nivo toksikoze v telesu narašča, pojavljajo se akutni simptomi kot reakcija na denaturirano, kuhano, konzervirano, termično uničeno hrano (tudi zaradi drugih delov destruktivnega življenjskega sloga, da se razumemo), kateri se počasi spreminjajo v kronično obliko, doktorji medicine pa jim dajejo imena v starem, mrtvem latinskem jeziku ("diagnosticirajo") in simptomi tako postanejo bolezni, katere potem v skladu s svojo čudno "znanostjo" navidezno zdravijo (in nikoli pozdravijo) s kemijsko-farmacevtskimi drogami, katere posredujejo pacientom posredniki prodaje drog, edini z doktorati - "doktorji“ medicine; te droge pa dodatno uspešno uničujejo naravni "imunski sistem" organizma, vztrajno višajo nivo toksikoze in povzročajo nove, iatrogenske bolezni


Če je človek zdrav, za "doktorje" medicine, magistre in doktorje kemično-farmacevtske industrije ni nobenega zaslužka, zaslužek zanje je izključno le v bolezni! 
Njihov interes so "redni finančni prilivi", kar pomeni: da človek postane bolan, da se nikoli ne pozdravi in da (p)ostane njihova redna stranka do konca svojega (slaboumnega - intelektualnega) bolnega življenja.

"Znanost" da te kap - to je sramota človeške civilizacije!

Viri: 

- Williams, M.D., Ph.D, M. Miehlke, M.D., ENZYMES - The Fountain of Life. The Neville Press, 1994,
- Dr. Edward Howell, Food Enzymes for Health & Longevity by Lotus Press, 1994, D.A. Lopez, M.D., R.M.
- Dr. Anthony J. Cichoke, The Complete Book of Enzyme Therapy.


Chiclayo - Lambayeque, Peru, 21.02.2013