Friday, January 4, 2013

MOŽGANI, ŽIVCI

Alois Kolar, B.HSc.

Hrana, ključnega pomena je da je surova, vitalna, sveža - njene hranljive substance preprosto morajo doseči tvoje možgane da bi lahko delovali brezhibno, z izvrstnim spominom.

Občasno se vendarle zgodi da kakšen sistemski znanstvenik vsaj deloma zadene bistvo ideje, kot se je to zgodilo James-u Joseph, nevroznanstveniku na Human Nutrition Research Centre na Tufts University v Massachusettsu, v ZDA; med sabo je uspel povezati celo dva organa, ha, ha...
Rekel je: “Tukaj je že doseženo neko splošno soglasje, da je tisto, kar je dobro za srce, dobro tudi za možgane".

Tvoji možgani predstavljajo le 2 odstotka telesne teže, vendar potrebujejo okoli 20 odstotkov kisika s katerim se oskrbi telo. 
Ker so možgani tako hudo lačen organ so seveda odvisni od močnega srca in ožilja dobrim pretokom krvi, po katerem poteka oskrba. 
Normalen krvni tlak in naravna, normalna raven holesterola ohranja tvoje ožilje čisto za brezhiben transport hranljivh snovi v možgane. Čisto ožilje ne bo povzročilo možgansko kap zaradi katere odmirajo nevroni, ker ne bo blokade krvnega pretoka.

To je tako lepo brati, ampak ta naš svetovno - splošno priznan sistem "znanosti" še ne zmore razumeti, da tega ni mogoče doseči na način kot ga priporočajo sistemski "doktorji, znanstveniki".

Če želimo biti optimalno, trajno zdravi, naša hrana ne sme biti uničena s predelavo, s pripravo v postopkih termične obdelave kot je kuhanje, pečenje in drugi način kuharske umetnosti priprave hrane (vključno z “nacionalnimi kuhinjami” kjer se vsi kuharski mojstri na vso moč trudijo da bi stvari čim bolj pomešali, zakomplicirali do največje možne mere) s katerimi jo uničijo. Takšna hrana le stopnjuje nivo toksikoze. 

Če hočemo imeti zdrave možgane, srce in celoten organizem, moramo jesti hrano za katero smo biološko, fiziološko in anatomsko najbolje prilagojeni; hrana mora biti v surovi obliki, sveže primerno zrelo sadje, vitalna sveža zelenjava, oreščki, semena, sokovi iz sadja ali zelenjave, občasno kakšno jajce. Živeti pa moramo optimalen življenjski slog v celoti, katerega sestavni del je tudi optimalna hrana. Ni boljšega načina...

Ali si vedel/a da si se rodil/a z vsemi možganskimi celicami katere boš imel do konca življenja?

Ali si vedel/a da:

- Tvoji možgani ne morejo delati (dobro) brez melanina (nevro)?

- Da vsaka polovica možganov nadzoruje nasprotno stran telesa?

- Da tvoji možgani sestavljajo o 15.000.000.000 celic, ki so v glavnem sestavljeni iz 80% vode?

- Da tvoji možgani sestavljajo približno 100 milijard nevronov.

- Da je v možganih siva snov sestavljena iz nevronov, ki zbirajo in posredujejo signale.

- Da tvoj živčni sistem pošilja sporočila s hitrostjo 297,72 km/h?

- Da bela snov v tvojih možganih sestavljajo dendriti in aksoni, ki ustvarjajo mrežo po kateri nevroni pošljejo svoje signale.

- Da so možgani slona fizično večji od človeških možganov, vendar človeški možgani predstavljajo 2% celotne telesne teže (v primerjavi z 0,15% možganov slona), to pa pomeni, da imamo ljudje največje možgane glede na velikost telesa.

- Si vedel/a, da se dolgčasnost pojavi zaradi pomanjkanja stimulacije po spremembi, da je v veliki meri odvisna od percepcije, ki je povezana s prirojeno radovednostjo katero najdemo pri primatih.

- Si vedel/a da so tisti, ki doživljajo otožno počutje bolj nagnjeni k porabi denarja za nakupovanje s katerim skušajo ublažiti svojo otožnost - žalost, so zapisali raziskovalci. Tovrstno blaženje otožnosti pa najbolj cenijo prodajalci, trgovci.

- Si vedel/a, da moški izrečejo okrog 12.500 besed na dan, ženske pa jih izrečejo okoli 22.000 dnevno.

Ciencia natural de salud

Natural science of health

Peru, 04.01.2013

No comments:

Post a Comment