Saturday, December 22, 2012

ZAKAJ ŽENSKE ŽIVIJO DALJ KOT MOŠKI?

Alois Kolar, B.HSc.

Znanstveniki predvidevajo da ženske živijo dlje, ker ima ključni del njihovih celic manj škodljivih pomanjkljivosti. Ugotovili so namreč, da imajo napake v "motorju" vsake celice pri moških veliko večji učinek. Razlog zato je ta, da ženske DNK dedujejo od matere pri tem pa se izločijo mutacije, ki so škodljive le zanje. Mutacije ki so škodljive moškim, se izmuznejo ter tako skozi čas počasi ogrozijo zdravje celic.

"Otroci večino genov prejmejo od mater in očetov, a mitohondrijski DNK prejmejo samo od mater," pojasnjuje avstralski znanstvenik Damian Dowling. "To pomeni, da evolucijski proces nadzora kakovosti, bolj znan kot naravna selekcija, preverja le kakovost mitohondrijskih genov pri materah. Če pride do mutacije mitohondrijskega DNK, ki škodujejo očetovim genom, materinim pa ne, bo mutacija neopažena zdrsnila mimo naravne selekcije," pravi in dodaja, da se tako moškim škodljive mutacije nabirajo skozi tisoče generacij.

"Naše raziskave kažejo, da so prav mitohondrijski genomi žarišča mutacij, ki vplivajo na moško zdravje. Zdaj poskušamo raziskati genetske mehanizme, da bi lahko moškim pomagali pri izničevanju učinka teh škodljivih mutacij ter ohranjanju zdravja," je še dejal.



Perú, 05.08.2012.

No comments:

Post a Comment