Saturday, December 22, 2012

RESNICA O ZDRAVI SOJI

Alois Kolar, B.HSc.

Razlog za to da je soja in izdelki iz soje tako priljubljeni in tako zdravi je bila motivacija izvedena z nekaj desetin milijonov $ namenjenih za oglaševanje in intenzivno lobiranje Uprave za hrano in droge (FDA) in rezultat tega velikega komercialnega podviga je, da cca 74% potrošnikov v ZDA verjame, da so sojini izdelki zdravi, na veliko žalost pa z njimi tudi ves ostali "intelektualni" svet.

Izračun ki so ga opravili neodvisni strokovnjaki kaže, da od letnih 3 milijard ameriških dolarjev prihodka od proizvodnje hrane za dojenčke, sojini izdelki "pričarajo" 750 milijonov ameriških dolarjev. Resnica, ki se skriva za vsiljevanjem soje v prehrano zlasti v ZDA, je gnusna pripoved o prevarah, neodgovornosti podjetij, pohlepu, izprijenih "intelektualcih - znanstvenikih", manipulacijah javnosti in medijev, korupciji, zastraševanju, političnem oportunizmu, prikrivanju, prikrojevanju zakonov, neodzivnosti nadzornih organov ter nesposobnosti vladnih uradnikov.

Široka uporaba soje v prehrambenih artiklih - tudi kot sama je več kot jasna: prinaša ogromen profit, če pa boste zaradi nje zboleli, pa vam bo znova pomagal "doktor" medicine s produkti kemično-farmacevtske industrije: z drogami (katere oni imenujejo zdravila) in krog profita je za vse udeležene - razen bolnikov ki takšni "znanosti" zaupajo, verjamejo, zaključen. 


Stročnica soja
Soja je stročnica ki uspeva v vseh delih sveta. Poznamo jo kot čisto sojo ali pa je v prehrambenih produktih živilske industrije "pomemben" dodatek kot na primer v kruhu, kosmičih za zajtrk, testeninah, otroški hrani, mleku, čokoladi. Pri številnih proizvodih se vsebnost soje sploh ne omeni, če pa je navedena, pa so ljudje tega podatka zelo veseli, saj "vsi vedo" kako zdrava je soja. To jim neprestano dopovedujejo, oglašujejo v vseh obstoječih medijih piflarski sistemski nutricionisti, sistemski inženirji "živilske tehnologije", sistemski "doktorji" medicine in z znanstveno podporo vseh omenjenih: prehranska industrija.

Pa poglejmo prosim, kako je z zdravo sojo v resnici

V prvih mesecih življenja moškega dojenčka je produkcija in koncentracija  testasterona v krvi enaka produkciji odraslega moškega in ta naravna, biološka programiranost omogoča moškim dojenčkom razviti in izraziti moške značilnosti; ne gre samo za razvoj njihovih spolnih organov, poraščenosti  in še nekatere druge lastnosti moškega, gre tudi za razvoj možganskih karakteristik značilnosti moškega obnašanja. Če je ta naravni biološki proces moten..., že veste kaj dobimo, kajne?

Raziskave v ZDA so pokazale, da je prezgodnja faza razvoja deklic bila povezana z uporabo soje in sojinih produktov in so kazale spolni razvoj že starosti treh let (razvoj prsi in rast sramnih dlak). 
Okrog 14 procentov euro-američank - deklet in 50% afro-američank so v fazi pubertete (razvoj prsi in rast sramnih dlak) preden dosežejo starost 8 let. 

Fitoestrogeni v soji so močne protitiroidne snovi ki povzročajo hipotiroidizem in lahko povzročijo tiroidni rak (rak žleze ščitnice). Delijo na številne podvrste, kot so kumestani, izoflavoni, lignani in steroli – vse te se delijo na nadaljnje podvrste. Soja vsebuje veliko izoflavonov, vključno s podvrstami genisteinom, kumestrolom in daidzeinom. 
Charlotte Gerson iz Gerson Clinic - ameriška klinika za zdravljenje raka je objavila podrobnosti raziskav (Gerson Clinic: Cancer Research, 1. junij 2001, 61(11): 4325-8), v okviru katerih so dokazali, da je fitoestrogen genistein bolj rakotvoren kot DES (dietilstilbestrol), sintetični estrogenski preparat, ki ga je v obdobju 1938-1971 uživalo več milijonov nosečnic. Zgodbe o smrtih in trpljenju žensk in njihovih hčera, ki so jemale ta preparat so dobro znane.

Gersonova je v vestniku Gerson Healing Newsletter zapisala: »Sojino zrnje vsebuje hemaglutinin, snov, ki spodbuja nastajanje strdkov. Zaradi njega se rdeče krvničke lepijo v kepe. Te grude rdečih krvničk ne zmorejo pravilno vsrkati kisika, ki ga potrebujejo telesna tkiva, kar lahko povzroči okvare srca.«

Dr. Max Gerson, Charlottin pokojni oče, je v svoji knjigi A Cancer TherapyResults of 50 Cases (Gersonova terapija – rezultati 50 primerov) sojo in izdelke iz soje uvrstil na seznam prepovedanih živil za paciente, ki so se zdravili s pomočjo Gersonove terapije.

Laboratorij za preučevanje zdravstvenih tveganj v okviru ameriškega ministrstva za energijo je objavil izsledke raziskav, ki dokazujejo, da imajo izoflavoni v soji enak učinek kot prepovedani pesticid DDT pri množenju rakastih celic v dojki. Leta 1988 je ekipa raziskovalcev z univerze na Tajvanu pod vodstvom dr. Theodora Kaya komentirala, da se že več kot pol stoletaj ve, da soja povzroča povečanje ščitnice, predvsem pri ženskah in otrocih.

Dr. Mike Fitzpatrick, ugledni toksikolog in eden vodilnih borcev za boj proti soji na Novi Zelandiji, je leta 1998 objavil gradivo, v katerem je pisal o nevarnosti izoflavonov v soji. Poslal ga je razvpitemu ameriškemu Uradu za prehrano in droge (FDA) in ga objavil tudi v Price-Pottenger Nutrition Foundation Manual z naslovom »Isoflavones: Panacea or Poison?« (Izoflavoni: panaceja ali strup?), februarja 2000 pa še v vestniku The New Zealand Medical Journal z naslovom »Soy Formulas and the Effect on the Thyroid« (Adaptirano mleko iz soje in njegov učinek na ščitnico). Gradivo je obsežno, podrobno in srhljivo. 
Citat: »Toksičnost izoflavonov za živali je vzbudila zanimanje znanstvenikov, saj izoflavoni v soji motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem. Pri vseh dosedanjih poskusih na živalih se je izkazalo, da omenjene snovi izrazito negativno vplivajo na te žleze.«
Uživanje soje pri otrocih je povezano z boleznijo ki ima ime: avtoimunska bolezen ščitnice, povzroča pomanjkanje kalcija in vitamina D - oboje namreč potrebujemo za zdrave kosti; to pomeni da povzroča osteoporozo. Močne koncentracije fitoestrogenov v soji so torej vpleteni v veliko prezgodnji spolni razvoj deklet in v zaostali spolni razvoj fantov.

Dojenčke ki hranijo na osnovi sojine formule imajo 13.000 do 22.000 krat več estrogenskih spojin v krvi kot dojenčki katere hranijo na osnovi mleka. Dojenčki vzrejeni izključno s sojino formulo prejmejo količino estrogena enakovredno najmanj štirim kontracepcijskim tabletam na dan.

"Mleko" iz soje
Raziskave na živalih kažejo da so fitoestrogeni ki se nahajajo v soji močni motilci delovanja endokrinih žlez. Hranjenje fantkov in odraslih moških s sojo povzroči poplavo estrogena v njihovem krvnem obtoku kar onemogoča delovanje moškega spolnega hormona testasterona. Testisi fantov (ali kasneje moških) ki pijejo sojino mleko – ki jedo sojo, jedo "zdrave" sojine šnicle kot nadomestilo beljakovin iz hrane živalskega izvora, so manjši kot pri ostalih. 
Pri poskusih na moških dojenčkih opic ki so bili hranjeni z izoflavoni  soje, so imeli slabše koncentracije testasterona v višini 70% v primerjavi s tistimi, ki so jih hranili z mlekom. 
Saj razumete kaj to pomeni, kajne? 

Da bi dobili belkasto tekočino, katero v oglasih prikazujejo na zelo privlačen način, je treba izvesti več postopkov. Zrnje je treba zmleti pri visoki temperaturi, preostala olja pa izvleči z nevarnimi topili – nekatera od njih ostanejo v končnem izdelku. Potem primešajo alkalno raztopino in sladkorje, v procesu ločevanja pa odstranijo še vlaknine. Potem jo kondenzirajo in centrifugirajo, pri čemer jo spirajo s kislino. V vsaki fazi nekaj strupa ostane v soji. Zakonodajalci oziroma vladne agencije za nadzor pravijo, da gre za izrazito majhne in zatorej nepomembne količine. Zakaj ne upoštevajo znanstvenikov, ki pravijo, da so pomembne tudi te, neznatne količine, saj se kopičijo v telesu? 

Zakaj naj bi sprejeli proizvajalčevo zagotovilo, da je varno vsak dan zaužiti kanček strupa – dokler telo ne razvije resnih težav z zdravjem? 
Še posebej zato ker prav pokvarjeni Monsanto trdi, da je soja varna.

Profesor pediatrije Francis Crinella na univerzi California-Irvine, ZDA, je v okviru raziskave katero je vodil, izpostavil vse večje tveganje za pojav izrazitih vedenjskih težav (recimo primanjkljaj pozornosti in motnjo hiperaktivnosti), ki jih sprožajo visoke koncentracije mangana v adaptiranem mleku s sojo. 

F. Crinella pravi: »Adaptirano mleko iz soje vsebuje okoli 80-krat več mangana kot materino mleko. In to dojenčke doleti že v prvih tednih življenja.«

Adaptirano mleko iz soje ne sesuje samo občutljivega hormonskega sistema. Vse pogostejše so tudi prebavne motnje pri dojenčkih, ki jih hranijo s tovrstnim mlekom.

Soja ni dobra za ženske v menopavzi (kar trdijo "doktorji" medicine, sistemski - ortodoksni nutricionisti, alternativni "doktorji", pa inženirji živilske tehnologije), je nasprotno! 

Vsebnost visokih vrednosti fitoestrogenov kot močni protitiroidni agensi in endokrini motilci povzroćajo še slabše delovanje žleze ščitnice v letih menopavze. Tumorji ki zahtevajo za svojo rast in razvoj veliko količino estrogena se uspešno oskrbujejo s fitoestrogeni iz soje.

Dr. R. Peat je dokazal, da uživanje tofuja vodi v demenco. V obsežni raziskavi so preučili uživanje tofuja na delovanje možganov in spremembe v njih. V raziskavi je sodelovalo 8000 ameriških moških japonskega porekla s Havajev. Raziskovalci so opravili slikanje živčevja možganov, poglobljeno preučili kognitivno delovanje in izvedli tudi obdukcije sodelujočih, umrlih v času raziskave. Rezultati so bili naslednji: da je uživanje velikih količin tofuja povezano z znamenji atrofije možganov in kognitivnimi okvarami v kasnejšem obdobju življenja. Po obdukciji preiskovancev, ki so jedli ogromno tofuja, so celo odkrili otekanje možganskih votlin in zmanjšanje teže možganov. O izsledkih te raziskave so poročali aprila 2000 v vestniku The Journal Of The American College Of Nutrition.


Za neskončna polja 
soje vsako leto
 izgine na stotine 
kvadratnih km
deževnega pragozda
samo v Braziliji
Uživanje sojinih fito-estrogenov - tudi zmerno je med nosečnostjo lahko škodljivo saj vplivajo na razvijajoči se zarodek kot tudi na čas pubertete kasneje. Sojini izoflavoni so fito-endokrini motilci. Na prehranjevalnih ravneh lahko preprečijo ovulacijo in spodbujajo rast rakavih celic. Sojini fito-estrogeni motijo funkcijo endokrinih žlez in imajo močan potencial povzročati neplodnost in razviti raka dojk pri odraslih ženskah. Visoka vsebnost fitinske kisline v soji zmanjša asimilacijo kalcija, magnezija, bakra, železa in cinka. Fitinske kisline v soji se ne nevtralizirajo v postopkih priprave, kot so namakanje, kaljenje in dolgo počasno kuhanje. V procesu termične obdelave sojinih beljakovin nastajajo tudi strupeni lisioalanini in visoko rakotvorni nitrozamini

Multinacionalka Nestle ki je lastnica blagovne znamke Carnation je ena največjih oglaševalk izdelkov iz soje. To podjetje je v nerazvite dežele pripeljalo adaptirano mleko, matere pa spodbujalo naj opustijo dojenje. 

WHO - Svetovna zdravstvena organizacija trdi, da zaradi adaptiranega mleka vsako leto umre poldrugi milijon dojenčkov.  
Nestle to še vedno počne in brez sramu vsiljuje svoje adaptirano mleko iz soje (preparate, kot je Alsoy) – navkljub dokazom da je smrtonosno, skorumpirani "doktorji" v WHO pa nič... 
Torej, nič čudnega glede na to kako obsežno je tržišče za adaptirano mleko.

Podporniki uporabe soje vedno navajajo tudi, da izdelki iz fermentirane soje, kot sta tempeh ali natto (japonska jed), vsebujejo veliko vitamina B-12. Ne omenijo pa, da je vitamin B-12 v soji neaktivni analog tega vitamina, zato ga telo ne more uporabiti. 
Nekatere raziskave kažejo, da lahko ta analog telesu celo onemogoči vsrkanje vitamina B12. Ugotovili so tudi, da so alergične reakcije na sojino zrnje neprimerno pogostejše kot pri vseh drugih stročnicah. Celo v APA - Ameriškem združenju pediatrov priznavajo, da je lahko zgodnja izpostavljenost soji (adaptirano mleko) ključni vzrok alergije na sojo pri starejših otrocih in odraslih.

"Inteligentni alternativci" in ljubitelji soje ugotavljajo, da strupi iz soje izginejo če jo pustimo da skali, kajne? 

Znanstveni dokazi pa kažejo, da se med kaljenjem genistein preobrazi v kumestrol, ki ima tridesetkrat močnejše estrogensko delovanje!

Vsa ta tveganja bi morala zadostovati za prepoved uporabe dobičkonosne soje!

Kuhajoči vegani, pazite nase...

Sojin hamburger
Ali še vedno hočeš verjeti promoterjem ("doktorjem" medicine, ortodoksnim nutricionistom, inženirjem "živilske tehnologije", pa promoterjem kuhajočega vegetarijanstva - veganom kateri v svojih trgovinicah z "zdravo hrano" veselo tržijo sojo in sojine izdelke), ki na TV reklamah, časopisju, revijah neprestano promovirajo “zdrave” sojine izdelke, sojine zrezke, sojino mleko čisto vsak dan? 
Veliko, veliko bolje zate da ne, ampak izbira je kot vedno samo tvoja ;-)...

Vir: 
      - Študijsko gradivo Fit for Life Sciences Institute, Winnipeg, Canada;

Lima - Perú, 25.11.2010. 

No comments:

Post a Comment