Friday, December 28, 2012

V KATERO SKUPINO SPADAMO LJUDJE?


Alois Kolar, B.HSc., Diplomirani praktik naravne znanosti o zdravju - naravne higiene, neodvisni raziskovalec, predavatelj

Omnivor je vrsta živih bitij ki lovi in se prehranjuje z drugimi živalmi, s herbivorji, omnivorji, ljudmi, tudi z rastlinami, sadjem, kostanjem, želodom, orehi. Omnivor se prehranjuje z rastlinami vendar ne z vsemi rastlinami zato, ker ne more prebaviti vsebino v zrnju – žitu, razhudniki, in z rastlinami ki ne obrodijo sadja.

Naravno prilagojeni omnivorji – vsejedi so: medvedje, prašiči (ljudje nimamo rilca da bi z njim rili po zemlji, iskali črve, mrčes, insekte, gomolje, kot to počno prašiči), kokoši in nekateri insekti. 
Vsa hrana katero omnivorji jedo je v surovem, presnem stanju.

Karnivor (mesojedec) je živo bitje katero si pridobi hrano tako, da lovi, ubija in jé druge živali, predvsem herbivorje, tudi omnivorje, ljudi in v skrajni sili tudi druge karnivorje. 
Nekateri med njimi so "mrhovinarji", kot hijene na primer, ki najde mrtvo žival - ali ukrade truplo in ga požre.

Tatovi trupel (mrhovinarji) - hijene
Naravno prilagojeni karnivorji so: levi (vse živali mačjega rodu, tudi udomačeni mucki), volkovi, psi, orli, kače, žabe. Ljudje nismo naravni karnivorji, ker v naši naravi nismo prilagojeni da bi ubili drugo žival z našimi ostrimi in dolgimi zobmi, v naši naravi ni da bi lovili žival s 50, 60, 70, 80 ali več km/h, jo dohiteli in nato z ostrimi, dolgimi kremplji in dolgimi, za ubijanje prilagojenimi zobmi žival ubili, pogoltali njeno črevesje z vsebino vred, srce, organe, kosti vse v času ko je njeno truplo še toplo, kot to počno naravno prilagojeni karnivorji, tudi njihov prebavni trakt je zelo kratek (samo trikrat tako dolg je kot njihov trup) v premerjavi s prebavnim traktom človeka in humanoidnih opic.

Hidrokloridna kislina v njihovih želodcih je 100 krat močnejša kot pri človeku, karnivorji ne žvečijo mesa, odtrgane kose mesa pogoltnejo cele, z dlakami, s kostmi, s perjem.
Če ljudje ne moremo tega početi tako kot to počno karnivorji, če nimamo takšnega - ustreznega prebavnega trakta, je jasno da nismo biološko prilagojeni mesojedci – karnivorji, kajne?
Vsa hrana katero jedo je seveda v njenem naravnem, surovem stanju.

Herbivor je živo bitje ki dobi hrano tako da se prehranjuje z rastlinami, to je travo, listjem in nekaterimi gozdnimi sadeži (jagode, borovnice, ostrožnice, želod, kostanj). Hrana s katero se prehranjujejo herbivorji zahteva posebno prilagojen prebavni trakt – sistem ali bolje rečeno: njihov prebani trakt pogojuje takšno vrsto hrane za katero so biološko prilagojeni. In herbivorji to instinktivno vedo...

Srna na primer bo umrla od lakote če ne bo na razpolago rastlinske hrane, trave, vsaj suhe trave ali listja vendar ne bo poskusila mesa s trupla mrtve živali, tudi če bo v njeni neposredni bližini. 

Tipični herbivorji so: slon, krave, žirafe, losi, srne, ovce, koze, zajci. Vsa hrana katero herbivorji jedo je v njihovi naravni, surovi, presni obliki in običajno imajo herbivorji tri ali štiri delne želodce (prežvekovalci). 
Ljudje nimamo takšnih zob kot jih imajo herbivorji, naš prebavni trakt ni biološko prilagojen takšni hrani (njihov prebavni trakt je 12 krat daljši od trupa) in herbivorji so biološko prilagojeni le za takšno vrsto hrane.
  
Če ljudje ne moremo živeti, se prehranjevati na način kot to počno herbivorji, nismo biološko prilagojeni travojedci - herbivorji.
Vsa njihova hrana katero jedo je v naravnem, surovem stanju.

Gramnivorji so skupina živih bitij, ki dobi svojo hrano iz zrnja, žit (v glavnem so to ptice, miši, podgane). Ljudje nismo biološko prilagojeni gramnivorji ker imamo samo en encim za presnovo škroba, v primerjavi z mnogimi vrstami encimov za takšno vrsto hrane biološko prilagojenih gramnivorjev.
Torej, če ljudje ne moremo jesti dnevno zrnja in žit na takšen način kot to počno gramnivorji v njenem naravnem surovem stanju, nismo biološko prilagojeni za tovrstno hrano. 
Vsa hrano katero jedo gramnivorji, zrnojedci, žitojedci je seveda v njihovi naravni, surovi obliki.

Frugivor, frutarianec ali sadjejedo bitje je živo bitje katerega osnovna 
hrana je sadje, gozdni sadeži, oreški in semena. 
Njihov poseben prebavni sistem je biološko prilagojen za prebavo 
sadja, zobje in prebavni trakt bioloških sadjejedcev je enak prebavnemu traktu človeka, torej enak kot pri biološko prilagojenih sadjejedcih kot so humanoidne opice: orangutani, giboni, gorila, lemurji, šimpanzi (njihov prebavni trakt je 11 krat daljši od trupa in je posebno prilagojen - tako kot človeški - in zmore najboljše prebaviti surovo, sveže, primerno zrelo sadje, nekaj zelenjave, oreškov in semen, kar pomeni da smo oboji fiziološko, biološko in anatomsko prilagojeni kot sadjejeda bitja, frutarijanci torej. 
Gre torej za naravno prilagojenost hrani, ne za domnevo "akademsko znanstvenega" prilagojenega mita o človeku kot "vsejedem" bitju.

Če se ljudje začnemo prehranjevati v skladu z našo biološko prilagojenostjo in smo bili pred tem bolni, se telo pozdravi samo (telo je samoozdravljiv organizem), če pa se (potem znova) hranimo napačno, se nivo toksikoze (osnovni vzrok bolezni) organizma viša in pojavijo se prvi simptomi bolezni kot reakcija telesa na toksično stanje, kateri preidejo v kronične in se počasi razvijejo v zadnjo stopnjo, imenovano rak, ta stopnja pa je po navadi fatalna.
Za razvoj bolezni ne moremo kriviti bakterij in "virusov", lepo prosim ;)...

Naša slina je alkalna (vse ostale skupine imajo kislo slino, zlasti karnivorji in omnivorji, katerih slinda je ekstremno kisla) kar omogoča dobro presnovo ogljikovh hidratov in nevtralizacijo kislin v sadju (citrusih).

มังคุด - Mangostin, čudovita Tajska
Arheološka odkritja dokazujejo, da so ljudje bili (in še vedno smo) izključno sadjejeda in presnojeda bitja v obdobju več sto milijonov let! 

Vsi ki se prehranjujemo na način za katerega smo biološko, fiziološko in anatomsko prilagojeni že daljše obdobje, vemo da je tako najboljše, da je to edini pravi način prehranjevanja za človeka, za srečno in trajno zdravo življenje.

Naravna znanost o zdravju

Khon Kaen – Tajska, 25.10.2001.

No comments:

Post a Comment