Friday, January 18, 2013

KARAKTER, OSNOVA ZDRAVEGA, KVALITETNEGA ŽIVLJENJA


Alois Kolar, B.HSc.

Drage Slovenke in Slovenci, da lahko živimo življenje na najboljši možni način in pustimo živeti tudi drugim, nujno potrebujemo dober karakter.
Kako ga izgradimo?
V izobraževalnem sistemu (kjerkoli na svetu) zagotovo ne! 
Ampak je enostavno, samo moramo sprejeti odločitev da bomo postali oseba z najboljšim možnim karakterjem.

Ko enkrat uporabimo moč odločanja in začnemo uresničevati svoje odločitve – obljube najprej dane sebi potem še drugim (brez neprestanih laži, hinavščine, zavisti, ljubosumnosti, sprenevedanja, nizkih udarcev, s poštenim dialogom iz oči v oči – ne za hrbtom nekoga), si zagotovimo sposobnost iti mimo vseh mogočih izgovorov in opravičil ki onemogočajo veliko spremembo na vseh področjih našega življenja in tako v trenutku odločitve in njenega izvajanja postajamo in postanemo oseba s trajnimi, odličnimi karakternimi lastnostmi.

In takšni ljudje živimo optimalni življenjski slog (ljudje s šibkim karakterjem niti presnojedci ne zmorejo biti več kot leto, leto in pol), z veliko ljubezni, poštenosti, zanseljivosti, nenavezanosti, prijateljstva, z zdravimi medsebojnimi odnosi. 
Samo takšno življenje je vredno življenja saj na ta način gradimo boljši svet za vse ljudi, za nas same, prijatelje, sodelavce, za naše otroke, vnuke in konec koncev za živali :)...


Lince – Lima, Perú, 07. 08. 2008

No comments:

Post a Comment