Tuesday, October 11, 2022

PROSTATA

 Alois Kolar, B.HSc., diplomirani praktik Naravne znanosti o zdravju, Neodvisni raziskovalec (Bachelor of Hygienic Sciences, Independent Researcher)

Zdrav moški je srečen moški. — Jaz

Prostata je žleza, ki predstavlja sestavni del moškega seksualnega – reproduktivnega sistema, sestavljena je iz izredno finih in občutljivih tkiv, zato je precej na udaru in v današnjem času tako imenovanega preobilja hrane povzroča težave vse mlajšim moškim. Če boste obiskali Urološke oddelke posameznih bolnišnic, boste tam videli veliko mladih moških kateri že imajo težave s to, za moške zelo pomembno žlezo.

Normalno in hipertrofično stanje prostate

Po 45 letu starosti ta žleza ki se sicer od po 19 – 20 letu starosti razvije do velikosti kostanja, se z leti pogosto povečuje in progresivno otrdeva; sestavljena je iz mišičnega in žleznega tkiva, njen namen pa je v glavnem ejakulacija (izbrizg) semena. Od njene »dobre forme« pa je seveda odvisna tudi erekcija in zmožnost kvalitetnega spolnega odnosa. Težave s prostato so bile v preteklosti rezervirane za »starejše moške«, danes pa imajo težave z njo vse mlajši letniki, toda večina povečanih prostat se razvije po 40 letu (osebno poznam primere, ko se je povečanje rezultate z vsemi simptomi razvilo že pri 19 - 20 letnih moških), povečanje se praviloma razvije skozi daljša obdobja, pri uriniranju se pojavi šibek curek, kasneje pa tudi zaostajanje oziroma nepopolno odvajanje urina, zato se pojavlja pogost občutek nepopolne izpraznitve mehurja, kar pogojuje tudi pogostno nočno vstajanje in uriniranje; bolna prostata je občutljiva prostata, zato kvaliteten spolni odnos ni mogoč, pritiskanje povečane prostate na urinarni kanal pa povzroči lažje, kasneje tudi hujše vnetje urinarnega kanala – kot tudi prostate same; ob koncu uriniranja se pojavlja tudi kapljanje urina. Ves ta razvoj benignega povečanja prostate poteka zaradi neupoštevanja vseh opozorilnih znakov, kadar jih telo ki je v težavah sporoča, to pa vodi v stanje bolezni. Potreba po večkratnem nočnem praznenju mehurja, prekomerna občutljivost prostate pri spolnem odnosu sta največja opozorilna znaka; sčasoma postajajo intervali za uriniranje vedno krajši, zaradi nikoli izpraznjenega mehurja pa obstaja precejšnja možnost okvare delovanja ledvic.

V zgodnjih stopnjah povečanja prostate se pojavlja inkotinenca (kapljajoč konec uriniranja), nekoliko napihnjen spodnji del trebuha, zaprtje ali pogosto zaprtje z obdobnimi driskami, izgubljanjem telesne mase, izgubo apetita in suhostjo v ustih, konstanten povratni pritisk na ledvici, ki nastaja zaradi polnega mehurja pa povzroča probleme ledvicam – uremijo. Zaradi neukrepanja se v začetku benigni tumorji razvijejo v maligne (rakave) v kakšnih 20%, medtem pa je procentualna navedba presežena pri moških starosti nad 60 let. Rak prostate se razvije ob daljšem lokalnem draženju in sočasnem razširjanju ožilja in kroničnega vnetja srednje stopnje, kar skupaj pogojuje idealne pogoje za razvoj raka prostate.

TURP

Ortodoksna - Rockefellerjeva medicina se strogo osredotoča na povečano prostato in skuša ugotavljati prisotnost PSA v krvi in na osnovi teh raziskav ugotoviti, ali »zdravljenje« napreduje ali se je že pojavil karcinom. Nastale probleme skušajo zdraviti najprej s čajčki, nato tabletami – drogami, pri benignih (nerakavih) povečanjih prostate se zdravniki pogosto odločajo za TURP v katerem s posebnim instrumentom ki ga uvedejo skozi sečnico penisa, obstrižejo – porežejo tkiva prostate, ki pritiska na sečnico; v tako imenovano zdravljenje prostate vključujejo tudi elektroterapijo, ki jo skupaj s kemoterapijo (drug treatmant) imenujejo kar elektro-kemoterapija; seveda prostata ni nikdar več takšna, kot je bila pred takšnim operativnim posegom, če pa pacient ne odstrani vzrokov za razvoj, pa navkljub »zdravljenju« bolezen napreduje (se razvija) do te mere (rak prostate), da se zdravniki odločijo za operativno odstranitev prostate kar pomeni popolno kastracijo.

No comments:

Post a Comment