Tuesday, October 11, 2022

MENSTRUACIJA

 Alois Kolar, B.H.Sc., diplomirani praktik Naravne znanosti o zdravju, Neodvisni raziskovalec (Bachelor of Hygienic Sciences, Independent Researcher)

Zdrava duša ne more živeti v bolnem telesu. — Tajski pregovor

Izločanje estrogenov, v glavnem estradiola in estrona so vzrok vsem strukturalnim in fiziološkim spremembam, ki se pojavijo v obdobju seksualnega ciklusa ženske.

Khon Kaen, Tajska
Khon Kaen, Tajska

Ko nastopi faza pubertete s prvo menstruacijo, FHS (folikle stimulirajoči hormon), ki ga izloča hipofiza - izločanje povzročijo tako imenovani sproščujoči hormoni, ki jih izloča hipotalamus in z njimi stimulira hipofizo; FHS je odgovoren za dozorevanje foliklov v ovarijih (jačnikih). Od hipotalamusa do hipofize potujejo ti »sproščajoči hormoni« direktno po posebnem vstopnem žilnem sistemu. Kasneje, v menstrualnem ciklusu kombinacija FHS in LH (luteinizirajočega hormona) vzpostavita končno zrelost jajčeca; oba namreč stimulirata spolne žleze k dozorevanju in sproščanju hormonov imenovanih estrogeni, spolne hormone pa sproščata tudi nadledvični žlezi.

Spremembe, ki nastopijo s pojavom menstruacije: z nastopom prve menstruacije, imenovane tudi menarha, skozi obdobje pubertete pa vse do prenehanja rodne dobe, menstruacija označuje rodna leta v življenju ženske, vendar menstruacija ni »nujen« pojav, ovulacija ja, menstruacija ne – o tem bom pisal nekoliko kasneje. Poznamo tri faze ciklusa menstruacije:

  • Folikularna fazata faza nastopi simultano z rastjo in razvojem foliklov in sproščanjem estrogenih hormonov v jajčniku. Maternična sluznica se odebeli, tubularne cevke se povečajo, maternične arterije podaljšajo. Pri »poprečno nezdravi ženski« se pri izluščenju maternične sluznice pojavlja kar trikratna odebelitev. Če poskušate živeti bolj zdrav življenjski slog ali celo Optimalen življenjski slog, spremembe ne bodo tako hude, ali pa jih sploh ne boste »opazile«.
  • Lutealna faza: sledi ovulaciji in traja vse dokler se izloča tudi progesteron, tudi estradiol ( oba povzročata odebelitev maternične sluznice), progesteron pa povzroči tudi rahel dvig telesne temperature, ki je tudi osnova za oceno nastopa ovulacije, traja pa do začetka menstruacije, če seveda ne pride do oploditve; ob rasti žlez le te postajajo bolj ali manj občutljive z obdobnimi krči, kar je odvisno od stopnje zdravja ženske in pa sposobnosti telesa, da obvladuje normalne procese. Arterije se podaljšajo - bolj ovijajoče prav v tej lutealni fazi. Te spremembe so pri zdravi ženski komaj opazne.
  • Menstrualna faza: v primeru da ne pride do oploditve, potem kakšna 2 tedna po ovulaciji stimulacija maternice, ki jo povzročajo hormoni pojenjuje, nastajajo pa tudi spremembe v oskrbovalnem ožilju maternice same; velike spremembe nastanejo le pri ženskah z višjo stopnjo toksikoze, pri zdravih ženskah so spremembe komaj opazne. Podaljšano krčenje ožilja in »ovijalnih žil« seveda pomeni zmanjšan dotok krvi v površinske plasti maternice in maternično sluznico, ki lahko traja nekaj ur, žleze takrat prenehajo izločati maternično sluz. Po kakšnih dveh dnevih izmenjujočega krčenja žil (ožilja) in širjenja ovijalnih žil, se to ožilje zapre, medtem pa je še vedno zagotovljen obtok krvi skozi osnovno ožilje, zaradi tega nastane pomanjkanje krvi v površinskem področju maternice in maternične sluznice. Po nekaj urah se to ovijalno ožilje znova odpre za krajši interval in kri znova doteka v maternični zev.

Nenormalnosti v času menstruacije: močno krvavenje, bolečina in krči v obdobju menstrualnega ciklusa niso normalni, nakazujejo močno toksičnost organizma trpeče ženske; v takšnih primerih je potrebno izvesti postenje in takojšnjo spremembo življenjskega sloga v celoti. Zdrava posameznica ne čuti nobenih bolečin ali krčev ob menstruaciji, če pa je na Optimalni dieti Naravnega Zdravja že daljše obdobje, do iztoka krvi sploh ne pride, kar je normalno stanje. Pri bolni posameznici lahko prav tako pride do zmanjšane krvavitve ali celo prenehanja toka krvi vendar so zato čisto drugi razlogi, kot na primer: hormonalna neuravnoteženost, ekstremna oslabelost organizma ob podhranjenosti, duševnih pretresih, šoku, vse kot posledica stanja toksikoze organizma. V teh primerih Naravno Zdravje – Naravna Higiena priporoča postenje in takojšnjo spremembo življenjskega sloga, najbolje v celoti. Ko organizem znova vzpostavi stanje zdravja, homeostaze, se menstruacijski tok krvi – krvavitev lahko znova vzpostavi, ali pa tudi ne; če se, bo potekala krvavitev na zelo lahek, komaj opazen način in seveda brez bolečin.

PMTS – predmenstrualni napetostni sindrom: je nenormalno stanje, ki se pojavi kakšnih 7 do 10 dni pred menstruacijo in izgine nekaj ur po začetku menstrualnega toka. Zdravniki ortodoksne medicine pravijo, da je to »običajno stanje«, kar je na žalost res, saj je večina žensk in deklet v takšnem močnem toksičnem stanju, odraža pa se v nervozi, razdražljivosti, depresiji in čustveni nestabilnosti, lahko pa vključuje tudi glavobole in edeme – otekline tkiv (estrogen namreč povzroča zadrževanje tekočine v tkivih) kot tudi občutljivost dojk. Ženske z epileptičnimi napadi lahko imajo v tem obdobju več napadov, kot sicer. Zdi se da takšno stanje povzročijo nihanja hormonov estrogena in progesterona in pa spremembe, ki se pojavijo pri metabolizmu ogljikovih hidratov in adrenalni produkciji kortikosteroidov (hormoni, ki jih proizvajata nadledvični žlezi).

Nadaljevanje prispevka

No comments:

Post a Comment