Skorajda ni človeka ki ne bi vedel da je kajenje tobaka v obliki cigaret ali kako drugače škodljivo za zdravje, čeprav manjše število populacije ve tudi, da je kajenje tobaka koristno za zdravje (1., 2., 3.).
Vsi tisti ki vedo, da je kajenje škodljivo za zdravje se seveda opirajo na raziskave in mnenja raziskovalcev na osnovi rezultatov teh raziskav.
S stališča naravne znanosti o zdravju pa je to itak popolnoma jasno.
Kajne?
Skorajda vsi vemo (čeprav večina še vedno kadi) da kajenje povzroča odvisnost in da vodi v povečano rast raka v ustih in na dihalnem sistemu, čeprav povzročanje odvisnosti (razen nikotina samega) še ni dokončno razumljeno, je pa zelo dobro znano in razumljeno, da cigaretni dim vsebuje snovi ki povzročajo fizično odvisnost, znane pod imenom beta karbolini - o teh substancah se sicer ne piše niti ne govori prav veliko, čeprav bi bilo to potrebno!
Največji problem kajenja tobaka - cigaret recimo je v tem, da tobaku tobačna industrija dodaja kemične substance znane pod imenom mutagenski heterociklični amini, ki zagotovo predstavljajo velik problem pri kajenju cigaret ali pasivnemu kajenju (prisotnosti nekadilcev v prostoru kadilcev). No, kmalu boste razumeli zakaj so beta karbolini in heterociklični amini tako zelo pomembni...
Skorajda vsi vemo (čeprav večina še vedno kadi) da kajenje povzroča odvisnost in da vodi v povečano rast raka v ustih in na dihalnem sistemu, čeprav povzročanje odvisnosti (razen nikotina samega) še ni dokončno razumljeno, je pa zelo dobro znano in razumljeno, da cigaretni dim vsebuje snovi ki povzročajo fizično odvisnost, znane pod imenom beta karbolini - o teh substancah se sicer ne piše niti ne govori prav veliko, čeprav bi bilo to potrebno!
Največji problem kajenja tobaka - cigaret recimo je v tem, da tobaku tobačna industrija dodaja kemične substance znane pod imenom mutagenski heterociklični amini, ki zagotovo predstavljajo velik problem pri kajenju cigaret ali pasivnemu kajenju (prisotnosti nekadilcev v prostoru kadilcev). No, kmalu boste razumeli zakaj so beta karbolini in heterociklični amini tako zelo pomembni...
Termično obdelana (kuhana, pečena, fritezirana, konzervirana) hrana in kajenje tobaka imata namreč veliko, veliko skupnega.
Morda niste vedeli, ampak termično obdelana hrana prav tako kot cigaretni dim vsebuje beta karboline – to so aditivi ki povzročajo zasvojenost enako, kot heterociklični amini.
Ljudje ki prenehajo s kajenjem nadomestijo izgubo odvisnostnih substanc, ki povzročajo zasvojenost iz cigaret s temi iz termično obdelane hrane in to pojasnjuje, zakaj večina od njih toliko pridobi na telesni masi (teži).
Proteini - beljakovine iz kravjega mleka vsebujejo odvisnostne opioidne peptide (4) in prav zaradi lastnosti da povzročajo zasvojenost so dodajani različnim produktom hrane. Mleko v prahu je eden tistih produktov ki povzroči zasvojenost malega otroka, dojenčka - človeka v zelo zgodnji dobi življenja in tako zagotovi novega porabnika na trgu Mlečne industrije in njenih mlečnih beljakovin.
Ženske v državah Tretjega sveta želijo postati prav tako "sodobne" kot tiste iz "civiliziranega, razvitega sveta" in na žalost povečujejo uporabo »mlečne formule«, torej uporabo mleka v prahu, katerega dajejo dojenčkom namesto svojega - materinega mleka. Ogromne količine mleka v prahu dodanega v različne vrste hrane pa tudi Prehranska industrija dodaja hrani ki je namenjena odraslim ljudem...
Morda niste vedeli, ampak termično obdelana hrana prav tako kot cigaretni dim vsebuje beta karboline – to so aditivi ki povzročajo zasvojenost enako, kot heterociklični amini.
Ljudje ki prenehajo s kajenjem nadomestijo izgubo odvisnostnih substanc, ki povzročajo zasvojenost iz cigaret s temi iz termično obdelane hrane in to pojasnjuje, zakaj večina od njih toliko pridobi na telesni masi (teži).
Ženske v državah Tretjega sveta želijo postati prav tako "sodobne" kot tiste iz "civiliziranega, razvitega sveta" in na žalost povečujejo uporabo »mlečne formule«, torej uporabo mleka v prahu, katerega dajejo dojenčkom namesto svojega - materinega mleka. Ogromne količine mleka v prahu dodanega v različne vrste hrane pa tudi Prehranska industrija dodaja hrani ki je namenjena odraslim ljudem...
100 g termično obdelanega mesa vsebuje toliko MeAalphaC kot dim 1050 cigaret |
Naj kuhajoči vegani ne bodo preveč zadovoljni s to prvo navedbo, kajti pšenični proteini prav tako vsebujejo zelo aktivne opioidne peptide (5), včasih tudi stokrat močnejše kot morfin (6). Pšenični proteini so prav tako kot mlečni proteini dodajani različnim vrstam hrane kot substance ki povzročajo zasvojenost – v kombinaciji skupaj povzročajo še večjo odvisnost – zasvojenost kot posamično.
S postopki termične obdelave pšenični in mlečni proteini postanejo še bolj odporni proti delovanju naših prebavnih encimov kateri jih zelo težko obdelajo ali pa prav ti onemogočajo encimsko aktivnost (7).
Termična obdelava – segrevanje proteinov skupaj z ogljikovimi hidrati povzroča nastanek novih substanc z imenom Heterociklični amini (HeteroCyclic Amines), HCAs, ki majo mutagene in karcinogene lastnosti in povzročajo karcinom. Nekateri od teh HCA so v bistvu beta karbolini, ki onemogočajo encimsko delovanje do te mere, da encimi ne morejo dekompozirati opioidne peptide (8). Beta karbolini prav tako povzročajo hudo odvisnost direktno (9) ali posredno (10).
No, zdaj smo prišli do trenutka, zaradi katerega sem ta članek sploh napisal - najbrž ste se že spraševali, zakaj, kako je vendar mogoče, da primerjam zdravo hrano s kajenjem tobaka...
"Koncentracija heterocikličnih aminov v termično obdelani, pripravljeni hrani je lahko celo precej višja kot je koncentracija le teh v cigaretnem dimu.
Tako na primer 100 gramov termično obdelanega mesa vsebuje toliko mutagene snovi (snovi ki povzroča raka) AlphaC, kot dim 812 cigaret, 100 gramov termično obdelanega mesa vsebuje tudi še bolj mutageno snov (kot je AlphaC): MeAalphaC - kot dim kar 1050 cigaret skupaj."
Torej, termično obdelana hrana vsebuje veliko različnih pro-mutagenih in mutagenih heterocikličnih aminov - snovi ki povzročajo karcinom, katere vsebuje dim iz cigaret.
Navajam nekaj primerov:
Cigaretni dim vsebuje | Termično obdelana hrana vsebuje |
Beta-karbolini (13) | Beta-karbolini (14) |
Trp-P-1 (15) | Trp-P-1 (16) |
Trp-P-2 (17) | Trp-P-2 (18) |
4-aminobifelin (19) | 4-aminobifelin (20) |
MeIQx (15) | MeIQx (21) |
Glu-P-1 (22) | Glu-P-1 (23) |
Sadje - hrana za katero smo ljudje biološko, fiziološko in anatomsko najbolje prilagojeni |
Tako na primer 100 gramov termično obdelanega mesa vsebuje toliko mutagene snovi (snovi ki povzroča raka) AlphaC, kot dim 812 cigaret, 100 gramov termično obdelanega mesa vsebuje tudi še bolj mutageno snov (kot je AlphaC): MeAalphaC, kot dim kar 1050 cigaret skupaj.
S stališča Naravne znanosti o zdravju kajenje zagotovo ni opcija ki bi bila koristna zdravju (tudi kajenje marihuane ne), toda hranjenje s termično obdelano, pripravljeno, konzervirano hrano je precej bolj nevarno in zdravju škodljivo kot kajenje cigaret!
Tako je hinavščina piflarsko-parazitskih brezkoristnih intelektualcev tudi v tem primeru presegla samo sebe, piflarski aktivisti in mediji pa so se zapičili le v kajenje cigaret, ob hkratnem promoviranju konoplje/marihuane, ki je bila prepovedana kar nekaj desetletij, za nekaj gramov te "prepovedane" substance najdene v žepu je veliko ljudi odšlo v zapor in dobilo stigmo "narkoman"...
Pozabite na tobak, na marihuano in na termično obdelano hrano, če želite postati ali ostati zdravi!
Moj nasvet je: pozabite na tobak, na marihuano in na termično obdelano hrano, če želite postati ali ostati zdravi!
Ja, tudi na termično obdelano hrano!
Kot vidite, se vsa odvisnost od drog začne kar v legalno priznanem, domačem laboratoriju: kuhinji.
Prehranjujte se s hrano za katero smo ljudje najbolje biološko, fiziološko in anatomsko prilagojeni.
No, tisti pravi pa itak že veste, optimalni življenjski slog je vse...
Viri:
(1) Health benefits
of smoking tobacco:
https://www.sott.net/article/221013-Health-Benefits-of-Smoking-Tobacco
(2) Tobaccco and
smoking truth: https://www.youtube.com/watch?v=FYoN7z74Xuk
(3) 5 health
benefits of smoking:
http://www.livescience.com/15115-5-health-benefits-smoking-disease.html
(4) Teschemacher, H.
et al, Milk protein-derived opioid receptor ligands. Biopolymers.
1997 / 43 (2) / 99-117., Teschemacher, H. et al, Chemical
characterization and opioid activity of an exorphin isolated from in
vivo digests of casein. FEBS Lett. 1986 / 196 (2) / 223-227., Chang,
K.-J. et al, Isolation of a specific mu-opiate receptor peptide,
morphiceptin, from an enzymatic digest of milk proteins. J. Biol.
Chem. 1985 / 260 (17) / pag. 9706-9712.
(5) Fukudome, S. et
al, Gluten exorphin C: a novel opioid peptide derived from wheat
gluten. FEBS Lett. 1993 / 316 (1) / 17-19
(6) Max, B., This
and that : an artefactual alkaloid and its peptide analogs. Trends
Pharmacol. Sci. 1992 / 13 (9) / 341-345.
(7) Dutta, A.S.,
Small Peptides, Chemistry, Biology and Clinical Studies, Amsterdam
1993 / 550-556, 560.
(8)
Coletti-Previero, M.A. et al, Beta-carboline and diazepam effect on
the degradation of enkephalin by the human blood aminopeptidase.
Biosci. Rep. 1983 / 3 (1) / 87-92.
(9) Loscher, W.
et al, Withdrawal precipation by benzodiazepine receptor antagonists
in dogs chronically treated with diazepam or the novel anxiolytic and
anticonvulsant beta-carboline abecarnil. Naunyn Schmiedebergs Arch.
Pharmacol. 1992 / 345 (4) / 452-460. , Little, H.J. et al, The
benzodiazepines : anxiolytic and withdrawal effects. Neuropeptides
1991 / 19 / suppl. 11-14., Eisenberg, R.M. et al, Effects of
beta-carboline-ethyl ester on plasma corticosterone -- a parallel
with antagonist-precipated diazepam withdrawal. Life Sci. 1989 / 44
(20) / 1457-1466.
(10) De
Boer, S.F. et al, Common mechanisms underlying the proconflict
effects of corticotropin, a benzodiazepine inverse agonist and
electric foot shock. J. Pharmacol. Exp. Ther. 1992 / 262 (1) /
335-342. , Maiewski, S.F. et al, Evidence that a benzodiazepine
receptor mechanism regulates the secretion of pituitary
beta-endorphin in rats. Endocrinology 1985 / 117 (2) / 474-480.
(11)
Aoshima, H. and Y. Tenpaku: Modulation of GABA receptors
expressed in Xenopus oocytes by 13-L-Hydroxylinoleic acid and food
additives. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 1997 / 61 /
2051-2057. Aoshima, H., Effects of alcohols and food additives on
glutamate receptors expressed in Xenopus oocytes: Specifity in the
inhibition of the receptors. Bioscience, Biotechnology and
Biochemistry 1996 / 60 / 434-438. Aoshima, H. et al, Effects of
aliphatic alcohols and food additives on nicotinic acetylcholin
receptors in Xenopus oocytes. Bioscience, Biotechnology and
Biochemistry 1994 / 58 / 1776-1779.
(12) Witherly,
S. from Nestlé in: Solms, J. et al, Food Acceptance and Nutrition.
London 1987 / 403.
(13) Totsuka,
Y. et al, Structural determination of a mutagenic
aminophenylnorharman produced by the co-mutagen norharman with
aniline. Carcinogenesis 1998 / 19 (11) / 1995-2000., Wakabayashi, K.
et al, Human exposure to mutagenic/carcinogenic heterocyclic amines
and comutagenic beta-carbolines. Mutat. Res. 1997 / 376 (1-2) /
253-259.
(14)
Solyakov, A. et al, Heterocyclic amines in process flavours, process
flavour ingredients, bouillon concentrates and a pan residue. Food
Chem. Toxicol. 1999 / 37 (1) / 1-11., Skog, K. et al, Analysis of
nonpolar heterocyclic amines in cooked foods and meat extracts using
gas chromatography-mass spectometry. J. Chromatogr. A. 1998 / 803
(1-2) / 227-233., Stavric, B. et al, Mutagenic heterocyclic aromatic
amines (HAA's) in 'processed food flavour' samples. Food Chem.
Toxicol. 1997 / 35 (2) / 185-197., Wakabayashi, K. et al, Human
exposure to mutagenic / carcinogenic heterocyclic amines and
comutagenic beta-carbolines. Mutat. Res. 1997 / 376 (1-2) / 253-259.,
Galceran, M.T. et al, Determination of heterocyclic amines by
pneumatically assisted electrospray liquid chromatography-mass
spectometry. J. Chromatogr. A. 1996 / 730 (1-2) / 185-194. , Gross,
G.A. et al, Heterocyclic aromatic amine formation in grilled bacon,
beef and fish and in grilled scrapings. Carcinogenesis 1993 / 14 (11)
/ 2313-2318., Sugimura, T. et al, Mutagenic factors in cooked foods.
Crit. Rev. Toxicol. 1979 / 6 (3) / 189-209.
(15) Wakabayashi,
K. et al, Identification of new mutagenic heterocyclic amines and
quantification heterocyclic amines. Princess Takamatsu Symp. 1995 /
23 / 39-49.
(16) Ashida,
H. et al, Tryptophan pyrolysis products, Trp-P-1 and Trp-P-2 induce
apoptosis in primary cultured rat hepatocytes. Biosci. Biotechnol.
Biochem. 1998 / 62 (11) / 2283-2287. , Sasaki, Y.F. et al, In vivo
genotoxicity of heterocyclic amines detected by a modified alkaline
single cell gel electrophoresis assay in a multiple organ study in
the mouse. Mutat. Res. 1997 / 395 (1) / 57-73., Sugimura,T. et al,
Mutagens in food. Journal of Agriculture and Food Chemistry 1995 / 43
/ 404-414., Manabe, S. et al, Carcinogenic tryptophan pyrolysis
products in the environment. J. Toxicol. Sci. 1991 / 16 (suoppl.1) /
63-72.
(17) De
Flora, S. et al, Modulation of the potency of promutagens and direct
acting mutagens in bacteria by inhibitors of the multidrug resistance
mechanism. Mutagenesis 1997 / 12 (6) / 431-435.
(18) Skog,
K. et al, Analysis of nonpolar heterocyclic amines in cooked foods
and meat extracts using gas chromatography-mass spectometry. J.
Chromatogr. A. 1998 / 803 (1-2) / 227-233. , Ashida, H. et al,
Tryptophan pyrolysis products, Trp-P-1 and Trp-P-2 induce apoptosis
in primary cultured rat hepatocytes. Biosci. Biotechnol. Biochem.
1998 / 62 (11) / 2283-2287., Sasaki, Y.F. et al, In vivo genotoxicity
of heterocyclic amines detected by a modified alkaline single cell
gel electrophoresis assay in a multiple organ study in the mouse.
Mutat. Res. 1997 / 395 (1) / 57-73. , Galceran, M.T. et al,
Determination of heterocyclic amines by pneumatically assisted
electrospray liquid chromatography-mass spectometry. J. Chromatogr.
A. 1996 / 730 (1-2) / 185-194., Yamaguchi, K. et al, Presence of
3-amino-1,4-dimethyl-5H-pyrido(4,3-b)indole in broiled beef. Gann.
1980 / 71 (5) / 745-746. , Yamaizumi, Z. et al, Detection of potent
mutagens, Trp-P-1 and Trp-P-2 in broiled fish. Cancer Lett. 1980 / 9
(2) / 75-83., Sugimura, T. et al, Mutagenic factors in cooked foods.
Crit. Rev. Toxicol. 1979 / 6 (3) / 189-209.
(19) Bartsch,
H. et al, Black (air-cured) and blond (flue-cured) tobacco cancer
risk. 4 Molecular dosimetry studies implicate aromatic amines as
bladder carcinogenesis. Eur. J. Cancer 1993 / 29A (8) / 1199-1207.
(20) Hammons,
G.J. et al, Effects of chemoprotective agents on the metabolic
activation of the carcinogenic arylamines PhIP and 4-aminobiphenyl in
human and rat liver microsomes. Nutr. Cancer 199 / 33 (1) / 46-52.
(21) Sasaki,
Y.F. et al, Colon specific genotoxicity of heterocyclic amines
detected by themodified alkaline single cell gel electrophoresis
assay of multiple mouse organs. Mutat. Res. 1998 / 414 (1-3) / 9-14.,
Grivas, S., Synthetic roots to the food carcinogen
2-amino-3,8-dimethylimidazo(4,5-f)quinozaline (8-MeIQx) and related
compounds. Princess Takamatsu Symp. 1995 / 23 / 1-8.
(22) De
Marini, D.M. et al, Mutation spectrum of cigarette smoke condensate
in Salmonella: comparison to mutations in smoking-associated tumors.
Carcinogenesis 1995 / 16 (10) / 2535-2542.
(23) Sugimura,
T. et al, Carcinogenic, Mutagenic, and Comutagenic Aromatic Amines in
Human Foods. Natl. Cancer Inst. Monogr. 1981 / 58 / 27-33.
(24) Matsumoto,
T. et al, Determination of mutagen amino-alpha-carbolines in grilled
foods and cigarette smoke condensate. Cancer Lett. 1981 / 12 (1-2) /
105-110.
Lendava – Slovenija, 01. januar 2017
No comments:
Post a Comment