Procesirani mesni izdelki iz rdečega mesa povečajo tveganje za razvoj bolezni žensk, glede na študijo, objavljeno v reviji American Journal of Clinical Nutrition.
Raziskovalci iz Harvarda so analizirali prehrano in kri 3690 udeležencev iz Nurses’ Health Study in ugotovili, da je celotna poraba rdečega mesa povečala, na osnovi tega se je povečal tudi nivo C-reaktivnega proteina (CRP, ki je biološki označevalec okužb in bolezni, vključno z boleznimi srca in rakom), hemoglobina A1c (pokazatelj tveganja za razvoj diabetesa), in deponiranega železa (kateri je v ekscesu povezan z boleznijo srca, rakom in sladkorno boleznijo).
Teža (in kalorijski vnos) se je povečala s povečanim vnosom predelanih - procesiranih mesnih izdelkov.
Procesirani mesni izdelki so mesni izdelki ki so bili zaščiteni z aditivi, dimljeni, soljeni z namenom da bi bi izboljšali barvo, okus, trajnost in odpornost. Imamo ogromno takšnih primerov od šunke, slanine, pastrami, salame, hot dogs (hrenovke), in druge klobase.
Odstranitev predelanega mesa iz tvoje prehrane je resnično dobra odločitev za izboljšanje tvojega zdravja, saj so ti proizvodi povezani s številnimi potencialno usodnimi boleznimi, tudi rakom.
Vir:
Ley SH, Sun Q, Willett WC, et al. Associations between red meat intake and biomarkers of inflammation and glucose metabolism in women. Am J Clin Nutr. 2014;99:352-360.
Meet your maker
Meet your maker
Vrhnika, 31 marec 2014
No comments:
New comments are not allowed.