Thursday, April 3, 2014

SADJE IN ZELENJAVA, ZNOVA...

Alois Kolar

Povečane uživanje sadja in zelenjave lahko prepreči prezgodnjo smrt, po pregledu, objavljenem na spletu v Journal of Epidemiology and Health Community. 

Raziskovalci so sledili 65.226 udeležencev iz zdravstvenih pregledov v Angliji, starih od 35 in starejših od sedem let. 


Sadje in zelenjava
Pri tistih, ki so pojedli sedem ali več obrokov sadja in zelenjave na dan, je bilo opaženo 42 odstotkov zmanjšano tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka, v primerjavi s tistimi, ki so pojedli manjše količine. Takšna poraba sadja in zelenjave je bila posebej povezana z zmanjšanim tveganjem za smrt zaradi raka, bolezni srca in ožilja za kar 25 do 31 odstotkov.

Ta študija priporoča da končno vladni organi vseh držav našega Planeta vendarle upoštevajo te čisto nove dokaze, da bi bolje spodbujali resnično preventivo, zdravje in predvsem pravilno prehransko izobraževanje, ne "preventivo" kot jo razumejo "doktorji": preventivni laboratorijski in drugačni pregledi (mamografija na primer, ki povzroči več raka kot ga z njo odkrijejo) - kar je le hudo dober posel zanje...

Vir:

Oyebode O, Gordon-Desagu V, Walker A, Mindell JS. Fruit and vegetable consumption and all-cause, cancer and CVD mortality: analysis of Health Survey for England data. J Epidemiol Community Health. Published online March 31, 2014.

Vrhnika, 02.04.2014