Friday, January 3, 2014

SVEŽE PRIPRAVLJEN, HRANLJIV IN OKUSEN SOK

Alois Kolar


Pridelava oljne buče Cucurbita pepo L. je razširjena predvsem na severovzhodu Slovenije, v Avstriji na Štajerskem, potem na zahodnem delu Madžarske ter severovzhodu Hrvaške, kjer je v prehrani uporaba bučnih semen ter bučnega olja tradicionalno prisotna. 

V svetovnem merilu pridelujejo oljne buče tudi v drugih državah, največ na skrajno vzhodnem delu Evrope, v Rusiji ter na Kitajskem. 
Svetovno pridelavo oljnih buč lahko ocenimo na skupno 600 tisoč hektarjev in skupnim pridelkom 200 tisoč ton. Od tega pridelajo samo na Kitajskem približno 120 tisoč ton bučnic, ogromne količine jih prodajo na evropskem trgu in trgih Južne Amerike.

Cucurbita pepo L

Bučna semena predstavljajo del optimalne prehrane, iz njih pa v prej omenjenih državah pridelujejo tudi slastno, nerafinirano bučno olje s katerim si radi začinimo priljubljeno mešano solato, rumeno rastlinsko tkivo je običajno namenjeno za seveda kuhano prehrano prašičev ali pa ga namenijo za pomemben del komposta. 

Poanta moje zgodbe o buči Cucurbita pepo L. je drugačna, začela pa se je 30 decembra 2013, ko sem želel odpreti veliko bučo, izvleči semena in jih pripraviti za sušenje - optimalna hrana. 
Med delom sem razmišljal glede na hranljive vrednosti v semenih buče, koliko hranljiv bi bil in predvsem, kakšen okus bi imel sok surovega rumenega rastlinskega tkiva buče, sočen v centrifugalnem sokovniku. 
Kasneje sva s prijateljem Jankom testirala sok in presenečena ugotovila, da je prijetnega okusa. Sledilo je ugotavljanje hranljivih vrednosti katere so v oljni buči zelo dobro zastopane, podobno kot so v semenih.


Rastlinsko surovo tkivo buče vsebuje podobne vrednosti hranljivih substanc kot korenje in lahko zapišem da je zaradi tega zelo dobrodejen in pomemben za človeški organizem. Vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, vitamine A, A1, B2, C, K, pa minerale kalcij, železo, kalij, natrij, magnezij, mangan in fosfor. 

Citulin v procesu prebave razgrajuje amoniak, kukurbitin pa uničuje črevesne zajedalce, fitosterini znižujejo holesterin ter ugodno delujejo na hipertrofirano prostato.

Prva pol litrska kozarca bučnega soka pa sva popila 31 decembra lansko leto. Ko ga boš pripravil/a in poskusil/a tudi ti, utegne postati tvoj dnevni priljubljeni sok v sezonskem času buče, kot tudi v zimskem obdobju.

Na zdravje :).
Srečno novoletno sezono 2014!

Vrhnika, 03 januar 2014

No comments:

Post a Comment