Friday, August 14, 2015

ROBIDE

Alois Kolar, B.HSc.

Robide so ena najbolj zdravih živil na tem planetu. Opremljene so s paketom visoke koristnosti za zdravje kot so: hranilni antioksidanti, minerali, fito-hranili, maščobe, vlaknine in se tako izkažejo kot zelo zdrava naravna hrana in prav zdaj je njihova sezona zorenja.


Robide

Robide so mehko in občutljivo sadje ki raste na trnovem grmičevju. Tehnično so robide gručasto sadje, kot grozdje na primer.

Študije kažejo da imajo robide od vse hrane eno najvišjih antioksidantskih vsebin na porcijo od vse preizkušene hrane. V letu 2006 je znanstvena študija, objavljena v American Journal of Clinical Nutrition pokazala, da imajo robide antioksidantsko vsebino 5,75 milimolov na odmerek in ta vrednost je bila precej višja kot pri drugih živilih kar pomeni, da uživanje robid zagotovo pozitivno vpliva na zdravje, atletsko uspešnost in preprečevanja tveganja za razvoj bolezni. 

Robide vsebujejo cyanidin-3-glucoside ki zavira rast rakavih celic in na ta način zmanjša rast in širjenje tumorskih celic, pravilno rečeno: "Ne povzroča stanja za razvoj bolezni kot vsa ostala, kuhana, procesirana ne-hrana katero priporočajo sistemsko izobraženi piflarski intelektualci."

Robide so bogate tudi z drugimi antioksidanti kateri so se izkazali za koristne tako, da

zaščitijo poškodbe celic pred prostimi radikali. Prosti radikali pa so po »antioksidantski teoriji« glavni vzrok za razvoj številnih oblik raka. Prosti radikali naj bi poškodovali DNK
Slastna malica te dni...
celice, ki nato sama spodbuja razvoj raka. Vendar antioksidant ščiti celice pred škodo, ki nastane zaradi prostih radikalov.

Priporočajo se tudi zaradi svojega ORAC (kisika sijajne zmogljivosti absorbiranja). ORAC pomeni lastno kapaciteto za zaščito pred prostimi radikali kisika. Robide so torej nabite z ORAC-om.

Antocianini  dajejo robidam njihovo gladko temno barvo, hkrati pa so močna fito-hranila, za katere je dokazano, da varujejo možgane pred oksidacijskim stresom in morda celo zmanjšujejo učinke starostjo povezanih bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen in demenca. Robide so tudi pokazale, da imajo koristne učinke na zdravje v boju zoper raka prebavnega trakta, kot je rak debelega črevesa.

Robide so torej resnična »super hrana« katero lahko poiščemo kar doma, v Sloveniji, katere ni potrebno uvažati iz "skritih kotičkov" iz kar se da oddaljenih krajev sveta...

Las moras
Blackberries

Vir

National Nutrient Database

Piran, 14.08.2015



No comments:

Post a Comment