Sunday, August 17, 2014

BUČNA SEMENA - BUČNICE

Alois Kolar

Objavljeno v Znanosti življenja 2003, glasilu Kluba Naravnega zdravja - Club of natural health.

Semena predstavljajo sestavni del Optimalne prehrane in eno izmed semen je bistvenega pomena, imenuje se bučno seme ali bučnice.

Prvi pisni viri o bučah segajo daleč v zgodovino, kakšnih 8000 let pr.n.š. Izkopavanja na ameriških tleh so pokazala, da so ameriški domorodci (mi jih imenujemo Indijanci) gojili buče v velikih količinah in buče so v bistvu ena najstarejših rastlin, ki jih je človek začel gojiti. Posebno so cenili  bučno seme (bučnice), zlasti Azteki in Maji. Ob koncu 15 stoletja jih je s svojih raziskovanj takrat nove celine pripeljal Kolumb, 50 let po tem pa so že bile razširjene po vsej Evropi.

Buče so del družine kumaric/melon, sem spadajo tudi lubenice in lagenarije,
uspevajo pa na vseh kontinentih. Večina buč ima seme, ki ga je potrebno odpreti, najenostavneje naredimo to kar z zobmi, toda nekatere vrste imajo seme brez ovojnice - luščine in te so namenjene predvsem za prehrano. V zgodnjih 1970 je USDA (Ameriški Oddelek za Agrokulturo) vzgojil novo vrsto buč, ki so jo poimenovali Lady Godiva (Božanska Gospa), ki je vsebovala semena brez ovojnice. Marsikje sicer krožijo ugibanja in domneve, da so bučna semena brez ovojnice – luščine posledica neke naključne mutacije v Evropi, vendar je dejstvo, da so takšne prispele že iz Amerike; takšna razpoznavna vrsta buč so poimenovali z latinskim imenom Cucurbita pepo (iz grščine: pepon – buča).

Bučna semena so čudovit vir vitaminov B skupine, bogate so z minerali, kot je cink, kalcij, magnezij, železo, baker, selen, vsebujejo pa tudi rastlinska hranila, kot je to fitosterol, delta 7-steroli, ki uspešno zavirajo povečanje prostate in pomagajo pri remisiji benigne hiperlazije, če se je ta že razvila, vsebujejo pa tudi esencialne maščobne kisline (omega 3 in omega 6 maščobne kisline, tudi oleična maščobna kislina z čudovitimi polepševalnimi lastnostmi, ki deluje protivnetno, antioksidantna omega 3 maščobna kislina producira čisto, sijočo kožo, ki jo ščiti še pred ultravijoličnimi žarki) in elemente »graditeljev« hormonov; olja v semenih ne delujejo pozitivno le pri spolni aktivnosti, pomagajo in ščitijo organizem pred boleznimi srca.

Starodavni Taoistični modreci na Kitajskem so uporabljali semena že tisočletja
pr.n.š. za odpravljanje težav s prostato. So tudi bogat vir triptofana, aminokisline, ki jo primanjkuje pri vseh ljudeh, ki se prehranjujejo na običajen meščanski, destruktiven način (triptofan skupaj s tirosinom in cinkom izboljšuje počutje, v možganih povečuje nivo seretonina in na ta način odpravlja depresijo, ki je rezultat kemičnega neravnovesja v možganih, ki je v glavnem povzročajo zdravila), vsebujejo še vitamin B-17 (laetril, imenovan tudi amigdalin), ki intenzivno deluje proti nastanku tumorjev in razvoju raka; vsebujejo tudi miosin, ki je glavna beljakovina, ko povečuje mišično kontrakcijo in je sestavni del mišic telesa. Sestavni del bučnic je tudi selen, ki preprečuje vnetja, razvoj raka in deluje antioksidativno, vitamin E, ki deluje enako kot selen, skupaj pa uspešno pozitivno delujeta tudi na ožilje in delovanje srca, karoten (vir vitamina A) je sestavina, katere je največ v korenju, bučna semena pa so tesno na drugem mestu, kalcij je pomemben za tvorbo hormonov, za delovanje encimov, največ pa ga rabimo v zobeh in kosteh, sodeluje pa tudi pri strjevanju krvi, magnezij, ki igra pomembno vlogo v preskrbi celic s vitalnimi hranljivimi snovmi in pomaga pri detoksifikaciji organizma, najdemo ga tudi v oreščkih in mandljihfosfor, ki je sestavni del celičnih jeder in DNA, aktivno sodeluje pri delovanju mišic, tvorbi encimov, pri hormonski aktivnosti, pri delovanju ledvic, živcev in možganov, cink je zelo pomemben za izboljšanje kroničnega vnetja prostate, raziskave so pokazale, da imajo bučna in sončnična semena pozitiven vpliv na simptome pri benignem povečanju prostate, bučna semena so pravi naravni afrodiziak, saj pri moških pospešujejo tvorbo semenske tekočine in povečujejo količino sperme, pri ženskah pa aktivirajo spolne organe, pospešujejo tvorbo hormonov in tvorbo spolnih tekočin, kalij, ki ga sicer najdemo tudi v avokadu, datljih, bananah, rozinah, potrebujemo ga za nemoteno delovanje encimov, živcev, možganov. 
Železo je sestavni del bučnega semena in tvori hemoglobin, čigar naloga je prenašati atome kisika iz pljuč do celic; če se zaradi pomanjkanja železa pojavi slabokrvnost, je rezultat tega slaba preskrba s kisikom najprej mišic, srca, možganov, kar se posledično odraža v glavobolih, utrujenosti, baker je tudi mikroelement, ki pomaga pri tvorbi rdečih krvnih telesc, skrbi zato, da imamo zdravo ožilje, napeto kožo in je tudi sestavni del encima, ki je vpleten pri sintezi noradrenalina (prevodnik živčnih impulzov), ki povzroča evforično, veselo razpoloženje.
Dobro je vedeti še, da imajo bučna semena tudi močan antiparazitski efekt (sestavina bučnih pečk se imenuje cucurbitin), zlasti jih koristno uporabimo pri glistah pri otrocih in nosečih ženskah, saj kakršna koli uporaba drog ("zdravil") zlasti pri teh dveh kategorijah ni priporočljiva.

Priprava bučnih semen
Zelo pomembno je vedeti, da bučna semena ne smemo nasoliti s soljo (kot jih v večini primerov dobimo na tržnicah, kjer se semen držijo cele »skale« soli) in jih pražiti v pražilnicah ali krušnih pečeh, kjer pripravljajo bučna semena za prodajo. Bučno seme je tako kot vso drugo hrano najbolje jesti v njegovem celostnem, surovem, naravnem stanju, brez termične obdelave in sredstev za »balzamiranje«, kot je sol. Bučno seme najprej očistimo in ga posušimo na soncu. 
Bučno seme je sestavni del optimalnega načina prehranjevanja, zato ga moramo imeti na dosegu roke...

Petrovče, 12.9.2001 21:46:25