Alois Kolar, B.HSc.
Kuhanje hrane povzroča kemične spremembe snovi zaradi toplote, večina teh novih snovi se pojavi takrat, ko beljakovine reagirajo na ogljikove hidrate. Nekatere od teh novo nastalih substanc - kemikalij povzročajo raka ali bolezni možganov, spremenijo delovanje nevrotransmiterjev ter presnovo samo.
Da si lahko zdrav/a v starosti, moraš zaužiti zelo majhne količine kuhane hrane (najbolje nič). Priporočam ti veliko sadja in surove zelenjave, doma priprevljenih sadnih ali zelenjavnih sokov, oreščke, semena in občasno tudi surova jajca. Ta hrana, imenovana tudi optimalna hrana vsebuje vse, čisto vse hranilne snovi, katere tvoje telo potrebuje za optimalno delovanje in za trajno ohranjanje najvišje stopnje zdravja.
Kuhanje je vedno kemični proces (eksperiment), enako kot je kemični proces „kuhanje koke“ na primer, iz nje potem dobimo kokain - drogo torej; v procesu kuhanja nastajajo nekatere vrste novih snovi katere imenujemo heterociklični amini (HCA).
Celoten članek: Pri kuhanju hrane se tvorijo nove snovi...