Wednesday, March 6, 2013

KROMPIR

Alois Kolar

Na našem planetu lahko najdemo okrog pet tisoč vrst krompirja, tri tisoč pa jih najdemo kar v Andskem področju Južne Amerike, največ v Kolombiji, Ekvadorju, Peruju in Boliviji. Od teh 5000 kultiviranih vrst krompirja je okrog dvesto vrst, katere so bile križane med sabo in na ta način pridobile odpornost proti različnim škodljivcem.

Krompir je gomoljasta rastlina ki spada v družino Solanacae. Krompir so v Evropo in po svetu iz Andskega področja ponesli španski konkvistadorji pred 4 stoletji in tako je krompir postal osnovna sestavina vseh svetovnih, nacionalnih kuhinj.
Krompir je na prvem mestu kultiviranih rastlin, sledijo mu riž, pšenica in koruza.

Bel krompir vsebuje dva alkaloidna narkotika, imenujeta se solanin in chaconin, ki povzročata krompir strupen, krompir je namreč strupen tudi ko je kuhan – kuhanje strupov ne uniči. Zastrupljenost s solanimom povzroča, slabost, pekoče grlo, boležine želodca, črevesno iritacijo, drisko ali zaprtje, razjede in krvavitve. 
Bel krompir vsebuje tudi butirično amino kislino, ki hkrati deluje kot pomirjevalo.

Rdeči krompir bi lahko bil bolj priporočen od belega, saj zaradi drugačne kemične sestave ne vsebuje prej omenjenih strupov, ampak v Evropi je rdeči krompir bolj
Rdeči krompir
hrana za prašiče, saj piflarsko - sistemsko izobraženi "intelektualci" menijo, da je beli krompir boljši in bolj zdrav od rdečega.

Encim colinesterasa opravlja pomembno delo na področju živčnih impulzov, oba prej omenjena alkaloidna strupa onemogočata živčni prenost impulzov na enak način kot to počno kemični agensi v vojaških strupih. Poleg tega da blokirata prenos živčne energije – impulzov, sta prepoznavna kot teratogena, kar pomeni da povzročata malformacije na zarodku.

Njuna prisotnost v krompirju je evidentirana od 15 mg do 200 g (75 ppm), pri obdukciji umrlih krompirjejedcev sta oba najdena v tkivih trupel.

Neprimerno boljša hrana od hudo priljubljenega krompirja in vseh kuharskih packarij mednarodnih in nacionalnih kuharskih mojstrov katerim je dodan kot priloga je sveže, primerno zrelo sadje, za katero smo ljudje biološko najbolje prilagojeni (in ne vsebuje omenjenih strupov).

Morda bi to lahko bila tudi tvoja zdrava izbira...


Viri:
  • Naravna znanost o zdravju
  • Quillin, 123.
  • Gagne, 210.
Udon Thani – Tajska, 14.03.2001.