Friday, March 22, 2013

DHA

Alois Kolar, B.HSc.

Zadnja leta neprestano poslušamo, beremo in gledamo kontinuirano, zelo intenzivno propagando kemično-farmacevtskih koncernov, katero izvajajo posredniki pri prodaji kemično-farmacevtskih drog - doktorji medicine, o nujnosti uporabe njihovih izdelkov ali kar DHA same.



Ali te izdelke (ali jo) resnično potrebujemo ali pa je to samo ena izmed dobro premišljenih marketinških potez za njihov dober posel?
;-)

Kemično farmacevtska industrija zelo hitro punudi odgovor na odkritje katerega koli „novega elementa v naravi“ in ga takoj predstavi tako „strokovni“ kot nestrokovni javnosti in pri tem vedno poudari da ga že proizvajajo, v smislu velike dobrobiti za vso prebivalstvo in seveda: zlasti za otroke (kar je izvrstna marketinška poteza), saj vedo, da so starši pripravljeni plačati zadnji cent svojega denarja za dobrobit svojih otrok, ali ne?

V primeru proizvodov čudežne DHA ni nič drugače...

Dokosaheksaenoična kislinaDHA (kemična formula je C22H32O2) je maščobna kislina omega 3 spektra in je strukturna komponenta človeškega organizma, najdemo jo v koži, spermi, testikulov, možganskem deblu in v možganih. Je pomembna za rast in razvoj možganov dojenčkov, otrok in za normalno delovanje možganov odraslih ljudi.

Kadar je v primernem načinu (optimalen način) prehranjevanja DHA bogato zastopana, le ta izboljša pogoje za učenje, pomanjkanje pa povzroča težave pri učenju, povzroča pomanjkanje pozornosti in pojavu hiperaktivnosti, pojavu unipolarne depresije, agresivne sovražnosti, v starosti pa ustvarja pogoje za razvoj alzheimerjeve bolezni.

Vsi ti hudi „strokovni viri“ neprestano notorično ponavljajo, da je vir DHA ribje olje, hrana živalskega izvora, mikroalge ali pa najbolje: kar sam kemično-farmacevtski preparat DHA. V primeru da ne bi  želeli jemati teh njihovih „čudežnih proizvodov“ navajajo, da mi in naši otroci ne bomo imeli primerne količine DHA v naših organizmih in da se otroci ne bodo mogli učiti.

Je to res?

Ne, sploh ne!

Ogromno število sesalcev (nekaj vrst) na našem planetu so vegetarijanci (herbivori in frugivori) in nikoli ne jemljejo ribjega olja ali mikroalg da bi si zagotovili primerno koncentracijo DHA (tudi karnivorji tega ne počno), ampak v naravnem okolju preprosto sledijo svoj naraven način prehranjevanja in so v odličnem zdravstvenem stanju. 

Kralj živali ni lev, kralj živali je človek in "človeška vrsta" spada v skupino frugivorjev, bitij ki se prehranjujemo s sadjem; nam ni potrebno jemati smrdljivega – velikokrat žarkega ribjega olja, jesti živalska trupla, jesti mikroalge ali celo jemati DHA kot kemično-farmacevtski proizvod, da bi si zagotovili primerno koncentracijo DHA v naših organizmih.

Kar pa moramo narediti - če želimo biti zdravi je, da se prehranjujemo na način za katerega smo biološko najbolj prilagojeni (optimalen način), kajti človeški organizem (kot vsi drugi vegetarijanski organizmi) DHA proizvaja samo ali jo dobi iz hrane - sintetizira jo iz alfa linolenične kisline in to uspešno počne že nekaj desetin milijonov let (zametke "doktorjev“ medicine in kemično-farmacevtske industrije pa imamo šele od leta 1860 ;)).

Torej, človeško telo DHA proizvaja samo, če je ni dovolj, jo sintetizira iz alfalinolenične kisline – človeško telo je samoregulirajoč organizem! 

Alfa linolenično kislino (omega 3) najdemo v semenih, oreških in zelenih delih rastlin. 

Kako bi torej mogla človeška vrsta preživeti na desetine milijonov let brez "doktorjev" medicine in kemično-farmacevtske industrije, če to ne bi bilo res?

Po Sprecherju: pri sesalcih, se DHA sintetizira preko procesa retro pretvorbe v peroksin-aerobno delta4 desaturacijsko-neodvisno pot. Zadnje identifikacija Thraustochytrium delta4 desaturase kaže, da je delta4 desaturacija dejansko že vključena v sintezo DHA v Thraustochytrium. Bolj zanimivo, alternativna pot za biosintezo DHA-anaerobna poliketidna sintazna pot, o kateri so poročali nedavno, se je zgodila v Schizochytriumu, ki je drugi član Thraustochytriidae.

Nobeno prehransko dopolnilo ne more zagotoviti faktorjev ki so prisotni v surovi, živi, celostni hrani. Prehranska dopolnila z izoliranimi substancami – hranili ne delujejo zato, ker hranila lahko delujejo le v interakciji z drugimi hranilnimi snovmi v surovi, celostni, živi, naravni hrani.

Vir:

- Naravna znanost o zdravju;
- Qiu, X. (2003). "Biosynthesis of docosahexaenoic acid (DHA, 22:6-4, 7,10,13,16,19): two distinct pathways." Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 68(2): 181-6.


DHA - Español
DHA - English

Chiclayo - Lambayeque, Peru, 22.03.2013.