Friday, August 29, 2025

GENSKO SPREMENJENI ORGANIZMI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI

 Alois Kolar, B.HSc., diplomirani praktik Naravne znanosti o zdravju, Neodvisni raziskovalec (Bachelor of Hygienic Sciences, Independent Researcher)

Industrija nizkomaščobne hrane je ogromen trg, kjer podjetja za prodajo svojih izdelkov uporabljajo zavajajoče zdravstvene trditve. Ti nizkomaščobni živilski izdelki vsebujejo gensko spremenjene in druge nezdrave sestavine.


Dr. Guy Hatchard na primeru čokoladnega brownieja Gatsby s 180 kalorijami na ploščico prikazuje, kako razširjena je uporaba gensko spremenjenih mikroorganizmov v živilski industriji. Večina nas se tega ne zaveda zaradi prikritega označevanja, kot da so to »naravne arome«.

Morda ste opazili obilico pakiranih izdelkov, ki trdijo, da so zdravi, ker imajo »nizko vsebnost maščob«. Izdelki za hujšanje obvladujejo ogromen svetovni trg; samo v ZDA je ta sektor vreden 150 milijard dolarjev letno. Celoten svetovni trg hrane je vreden 17 bilijonov dolarjev. Zagotoviti si kos te pogače je slastna možnost. Vsako oglaševalsko prednost, ki jo proizvajalci lahko dobijo z lažnimi trditvami o zdravju, je zlahka sprejeta, brez vprašanj. Kaj torej to pomeni za naše želodce? Poglejmo za bleščečo embalažo in zdravstvene trditve.

Nadaljevanje prispevka


No comments:

Post a Comment